Zelená polévka, která se servíruje na Zelený čtvrtek, je symbolem uvítání jara. V tento den Pašijového týdne, tedy týdne před Velikonocemi, se mají jíst prostě zelené pokrmy, protože tato barva symbolizuje nový život a pevné zdraví.
Jak připravit lahodnou a voňavou bylinkovou polévku? Podívejte se na YouTube video na kanálu Milujeme bylinky TV:
Zelený čtvrtek
Právě tímto dnem začíná tzv. velikonoční třídenní. Zelený čtvrtek je pro křesťany připomínkou Ježíšovy poslední večeře, při které myl Spasitel apoštolům nohy, a zároveň byl o něco později zrazený Jidášem. A tak se v tento den připravuje pečivo z kynutého těsta, známé a oblíbené Jidáše nebo také Jidášky.
Původně vlastně na Zeleném čtvrtku nic zeleného nebylo. V článku, který napsal páter Adam Józefa Kasperka je uvedeno, že tento název byl pravděpodobně výsledkem přesmyčkou z původního německého názvu Greindonnerstag, tedy Lkavý neboli Plačtivý čtvrtek, na Gründonnerstag, Zelený čtvrtek.
Jarní bylinky otevírají nový život
Na přípravu tradiční zelené polévky se hojně využívají kopřivy, medvědí česnek, polníček, špenát, petrželka, pažitka, ale i řeřicha, jitrocel a řebříček. Stejně tak i sedmikráska a jiné jedlé květy. Podle pověsti totiž právě tyto bylinky zajistí, že budete zdraví po celý rok.
Polévka z jarních bylin
Nejprve si orestujte na rozpuštěném másle jarní cibulku a přidejte od každého druhu hrst nasekaných zelených bylinek. Veškeré ingredience řádně promíchejte, zalijte vodou, osolte a nechte vařit.
Následně polovinu polévky rozmixujte a vraťte zpátky do hrnce. Nakonec přidejte 2 až 4 polévkové lžíce zakysané smetany, utřený česnek a rozkvedlejte i 1 vejce. Polévku nechte přejít varem a pak servírujte přímo na talíř, kde ji ozdobte a dochuťte hrstkou čerstvě posekaných bylinek a jarními kvítky.
Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.nasezahrada.com, www.toprecepty.cz