Polštáře dokážou proměnit vzhled přísně ustlané postele anebo navodit hravou atmosféru v dětském pokoji a ještě mnohem víc, poslouží třeba při meditaci. Projdeme-li si celý náš byt, možná se budeme divit, jak velké množství polštářů v něm nalezneme. Různé druhy polštářů zdobí naše domácnosti odjakživa, ať už mají zcela tradičn, nebo nezvyklou podobu. Mnohé z nich jste si možná vyrobili sami, jiné jsou součástí vaší pohovky a další jsou určené například pro posezení na zemi pro děti v dětském pokoji.

Uzlové polštáře - hit současnosti

Hitem současnosti jsou uzlové polštáře. Kromě zajímavého tvaru nabídnou velmi měkké a pohodlné posezení. Díky mikrovláknu, z něhož jsou vyrobeny, jsou velmi hebké na dotyk. Jistě jimi uděláte radost nejen teenagerům, ale i sami sobě v obývacím pokoji zařízeném v moderním stylu. Tyto designové polštáře jsou vytvořeny z jednoho kusu dlouhé pružné látky s výplní propletené do podoby obřího uzlu. U těchto polštářů se doporučuje výhradně ruční čištění. Skvěle korespondují s plédy pletenými na rukách.

Zdobení polštářů

Polštáře nemusí zaujmout jen svou výraznou barvou nebo netradičním tvarem, ale zcela jiný rozměr jim dodá dodatečná přízdoba. Polštáře se dají zdobit paspulkami, kanýry, vázačkami, mašlemi, šňůrkami, plochými prýmky, látkami, dekorativními knoflíky nebo mnoha dalšími ručně provedenými ozdobami. Dáte-li si na jejich výrobě záležet, zcela jistě pozvednou nejen vzhled polštářů, ale také celkový vzhled vašeho interiéru.

V poslední době se těší velké oblibě polštáře zdobené bambulkami, také polštáře s třásněmi, nebo ty, které mají potahy vyrobené z pleteniny. Šikovnost svých hbitých prstů můžete ve svém interiéru předvést na drhaných polštářích. Ty se uplatní hlavně jako stylový doplněk boho interiérů. Neméně oblíbenou metodou zdobení polštářů je technika patchwork.

DIY polštáře pro děti

Zvlášť s polštáři určenými pro děti můžeme experimentovat. Není nutné je v podstatě ani šít. Tvar zvířátka, květiny, kreslené postavičky nebo pohádkového skřítka můžeme jednoduše slepit pomocí textilního lepidla. Tato lepidla se zvlášť dobře uplatní při práci s plstěnými materiály. Pro děti do dětského pokojíku volíme povlaky a potahy na polštáře z textilií veselých barev. Na polštářcích pro děti se uplatní také jednoduché kresbičky, samotná písmenka nebo nekomplikované motivy. Experimentovat můžeme i s tvary a dětem ušít například polštář ve tvaru sladkého dortíku, pichlavého kaktusu nebo sluníčka či obláčku, případně hrdiny z večerníčkové pohádky.

Polštáře s orientálními vzory a výšivkou

Pro specifické příležitosti anebo do charakteristicky laděných míst se hodí polštáře exotické, turecké a orientální. Obvykle mají typickou výšivku, která je odrazem místní kultury prostředí, ze kterého ten který typ výšivky vzešel. Takové polštáře se hodí do místností upravených ve stylu čajoven, dálného orientu nebo interiérů zařízených v koloniálním stylu.

Ručně malované polštáře

K jedněm z nejkrásněji zdobených dekoračních polštářů patří skupina ručně malovaných polštářů. Pro tuto specifickou skupinu se využívá jako základní textilní materiál buďto bílé pevné plátno, lněné textilie, nebo hedvábí. Pro každý druh látky je třeba použít jiné speciální barvy na textil s ohledem na podklad.

Funkční polštáře

Polštáře se hodí i pro posezení na zemi, tedy spíše jejich typický druh nazývaný sedáky. Do stejné kategorie můžeme zařadit i meditační sedáky, polštáře pro podložení nohou nebo na cvičení jógy. Jedná se o typy polštářů, které v interiéru plní nejen dekorační, ale i užitkovou funkci.

Na trhu je v současnosti široká nabídka výplňových polštářů různých rozměrů odpovídajících klasickým obdélníkovým a čtvercovým dekoračním potahům na polštáře. Není tedy nutné, abychom ke každému polštáři, který si vyrobíme, sháněli i výplňový materiál a šili samostatný výplňový polštář. Dekorační polštáře můžeme nejčastěji pořídit ve tvaru čtverce (40x40, 45x45, 50x50 cm) nebo obdélníku (50x70). Ušít můžeme potah i na nestandardně veliký polštář a vyplnit jej např. samostatně prodávaným dutým vláknem.

Polštáře bychom měli do interiéru vybírat s citem a hlavně s ohledem na barevnou paletu, kterou jsme do dané místnosti již zvolili. Obměňovat je můžeme nejen podle potřeby, ale také s ohledem na sezónu a roční období.