Ovocná vůně pomeranče je nejen svěží, ale možná nevíte, že silně ovlivňuje mozkové centrum, které spouští pozitivní procesy. Silně tak podporuje intelektuální a analytické schopnosti mozku. A protože má pomeranč i silné čisticí účinky, není od věci využít tohoto ovoce k úklidu, po němž vám bude nejen vonět celá domácnost, ale povzbudíte i svou mysl.

Univerzální pomerančový ekologický čistič

Pokud jste zastánci ekologického čištění, vyrobte si čistič z pomerančové kůry. Nejprve ji zbavte nečistot a pesticidů. Stačí když celý pomeranč párkrát potřete kuchyňskou solí a následně opláchnete čistou vodou.

Poté ostrým nožem odřízněte obě špičky a polévkovou lžíci vsuňte mezi zbylou kůru a dužinu. Když kůru pak na jedné straně naříznete, velice snadno z ní plod pomeranče doslova „vybalíte“. Pomerančovou slupku nakrájejte na tenké plátky a vložte ji do prázdné plastové lahve.

Přisypte 1 až 2 kávové lžičky jedlé sody a stejné množství kyseliny citronové. Pokud tyto dvě ingredience nemáte, výborným pomocníkem je i ocet. Zalijte vše vodou zhruba tak 5 cm pod hrdlo. Volný prostor je nutný, protože dojde ke kvasnému procesu.

Roztok v lahvi uzavřete a uložte na 3 dny na tmavé místo. Vyhněte se účinku přímých slunečních paprsků. Každý den směs kontrolujte a vzhledem ke kvašení povolujte pokaždé zátku, aby došlo k úbytku vznikajících plynů.

Nakonec roztok přeceďte do nádoby s rozprašovačem a používejte při úklidu celého bytu. Tento úklidový prostředek oceníte při čištění veškerých povrchů, podlah i oken a perfektně funguje na mastnotu. Další výhodou je, že se vyhnete používání agresivních chemických látek, a navíc vás vyjde jen na pár korun a budete si moci užívat příjemné vůně citrusů.

Vyrobte si příjemný osvěžovače vzduchu

Protože pomerančová kůra obsahuje velké množství éterického oleje, můžete si z ní snadno zhotovit i přírodní osvěžovač. Vložte do menšího hrnce hrstku čerstvé pomerančové kůry, pár kapek pomerančové nebo citronové šťávy a několik kousků celé skořice. Tuto směs zalijte 2 hrnečky vody a nechte tak 10 minut vařit. Jakmile roztok vychladne, nalijte ho do nádoby s rozstřikovačem.

Provoňte si šatní skříně voňavými sáčky

Chcete, aby vám hezky vonělo prádlo a oblečení? Nasušte si pomerančovou kůru, kterou poté namelte nebo nadrťte a nasypejte do malých látkových sáčků, které vložte do skříní a prádelníků. Nejenže budou vaše oděvy příjemně voňavé, ale nebudete se muset obávat ani šatních molů, které vůně citrusů odpuzuje.

Zdroje: www.pikant.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.nasdum.eu