Boj s moly nebude bohužel vůbec jednoduchý. Kromě zavíječe moučného škodí v potravinách i řada dalších zavíječů, např. paprikový, čokoládový, skladištní. Byť by se podle jmen mohlo zdát, že každý je specializovaný na jiný druh potravy, obvykle je jejich jídelníček velmi pestrý. A ještě jedno mají společné: jsou velice odolní a rychle se množí. Pokud už na dospělého mola narazíte, berte to jako signál k důkladné kontrole zásob.

Nejspíš už dávno má v potravinách nakladená vajíčka. Nejčastěji je najdeme v mouce a obilovinách, libují si ale i ve strouhance, cukru a všem sypkém. Objevit se můžou také v sušenkách, piškotech, ořeších či dokonce v čokoládě. Ve všech těchto potravinách si je můžeme přinést domů. Dostanou se k nám tak nejčastěji z obchodních center, a tam se dovezou ze skladů, kde pravděpodobně nebyla dodržena hygienická pravidla a nádoby s potravinami nebyly dostatečně uzavřené a izolované.

Vyhoďte napadené potraviny

Kromě toho, že likvidace molů není snadná, přijde vás taky bohužel na nemalé peníze. Prvním krokem k odstranění nežádoucích návštěvníků je totiž likvidace všech znečištěných potravin. Buďte důslední a opravdu všechny balíčky mouky, cukru atd, které se vám zdají podezřelé, vyhoďte. Odsypání znečištěné části nestačí. Přítomnost škůdců poznáte dle drobných hrudek či jemných vláken, vyskytovat se taky mohou výkaly v podobě malých kuliček.

Poličky důkladně vyčistěte

Pokud jste se zbavili všech závadných potravin, můžeme se vrhnout na další bod. Tím je důkladné vysátí a vymytí všech poliček, škvír a rohů. Kromě pomocníků zakoupených v obchodě můžete zkusit ekologickou alternativu. Tou je teplá voda smíchaná s octem. Na pomoc klidně přizvěte vašeho muže, či děti, jeden vynechaný kousek místa může totiž znamenat to, že všechna vaše snaha přišla vniveč. Z vajíček či zakuklených housenek se vylíhnou noví jedinci a celý proces může začít nanovo. Samička mola klade až několik stovek vajíček, je tedy vysoká pravděpodobnost, že se objeví tam, kde byste to možná nečekali.

Po vysmýčení všech prostor použijte ještě speciální postřiky. Nejlepší je pořídit si zdravotně nezávadný prostředek proti škůdcům a hubení opakovat každý týden po dobu alespoň 3 měsíců. Na moly zabírají také nechemické varianty, jako hřebíček, citronová kůra či levandule. Můžete vyzkoušet i noviny, jelikož moli nesnáší černý tiskařský inkoust. Pokud by byla nákaza velká, škůdci by se rozmnožili ve velkých bytových domech, či byste se prostě chtěli vyhnout námaze, můžete si na pomoc zavolat odborníky. Ti mají s hubením škůdců početné zkušenosti.

Nezanedbejte prevenci

Obecně nejdůležitější při obtížné likvidaci nezvaných návštěvníků je prevence. Předcházet rozmnožení můžete kontrolováním přinesených potravin z obchodu. Nejlepší je i poněkud pracnější varianta, a to přesetí sypkých potravin přes sítko. Po kontrole je přesypte do uzavíratelných nádob, nejlépe skleněných či plastových, tak na ně snadno dohlédnete.

Úplně nejlépe uděláte, pokud nádoby dáte do spíže, či jiného prostoru, kde bude teplota nižší, než je normální pokojová. Ideálně pokud nebude přesahovat 13 oC. Tam, kde nádoby umístíte, pak nalepte lapače, na které se budou moli chytat.