Ve slevě se nachází většinou takové potraviny, kterým brzy vyprší doba spotřeby nebo jim již prošla doba minimální trvanlivosti. Najdete v ní ale také i potraviny, které jsou určitým způsobem poškozené. V každým případě byste si je měli nejdříve pořádně prohlédnout, zda nejsou zkažené či dokonce plesnivé. U některých potravin přímo platí, že po době spotřeby byste je už nikdy neměli konzumovat.
Podívejte se na video, kterých 5 potravin má nejdelší trvanlivost a vydrží kvalitní i několik let:
Ovoce a zelenina
Velmi často bývá ve slevě poškozené ovoce a zelenina. Tyto potraviny můžete snadno zhodnotit podle jejich vzhledu. Pokud se na nich nachází tmavé modřiny, hluboké prohlubně, řezy či jizvy, raději je nechte ležet v regálu. To samé platí i o vysušených a scvrklých potravinách. Takové ovoce a zelenina nemusejí mít svou typickou chuť a stejný obsah živin.
Poškozené konzervy
Konzervy se řadí mezi potraviny s dlouhou trvanlivostí, které vydrží kde co. Pokud je ale nějakým způsobem poškozen tvar a na konzervě jsou vidět důlky či boule, mohou se dovnitř dostat nebezpečné bakterie, které potravinu uvnitř snadno zkazí. Takové konzervy, které jsou levnější jen o pár korun, za zažívací a trávicí potíže rozhodně nestojí.
Koření v rodinných balení
I když si mnozí myslí, že se sušené koření a bylinky v sáčku nemůžou zkazit, jejich trvanlivost končí 3 až 6 měsíců po jejich otevření. Jestliže si proto nejste jisti, zda velké balení koření včas spotřebujete, raději sáhněte po malých pytlíčcích, které jsou pro vás jistotou.
Pozor na mléčné výrobky
Vidíte v akci velké balení jogurtu nebo sýra? Zvažte jeho koupi dřív, než ho budete muset doma vyhodit. Mléčné výrobky se totiž po otevření velmi rychle kazí a pokud je do pár dnů nesníte, skončí v koši. Nekupujte ani takové jogurty, které mají vypouklé víčko. Pravděpodobně jsou zkažené a po otevření byste v nich našli akorát plíseň a nepříjemný zápach.
Předpřipravené potraviny
Nákup již předem nakrájené a oloupané zeleniny nebo ovoce může být výhodný v předpřipravenosti, ale pokud už leží na pultě nějakou dobu, značně ztrácí na své čerstvosti. U takových potravin bývá dokonce také riziko kontaminace či nákazy. Nakupte si raději čerstvou zeleninu a ovoce, které vypadá pěkně.
Konec data spotřeby
Mnohé potraviny, které se nacházejí ve slevě, bývají také blízko své expirace. Dobře si proto prohlídněte ono datum, kterým může být dokonce i další den. Po době spotřeby rozhodně nekonzumujte maso, ryby, šunku, saláty a čerstvé sýry. Takové potraviny mohou změnit barvu i svou vůni, což vám dává další důkaz, že s nimi už není něco v pořádku.
Související články
Zdroje: realsimple.com, eatthis.com, prozeny.cz