Umíte nakupovat i spotřebovat potraviny včas?

Potraviny nejsou jen palivo pro tělo. To, co jíme, ovlivňuje také naše fyzické i duševní zdraví. Jídlo je zásada, kterou bychom neměli šidit a také bychom si měli dát záležet na tom, abychom nenakupovali zbytečně, či dokonce stále dobře použitelné potraviny nevyhazovali.

Plýtvání jídlem je špatné z tolika různých úhlů pohledu! Přesto spousta z nás u nákupu, upotřebení či likvidace potravin příliš nepřemýšlí.

Podívejte se na tento zajímavý příspěvek, kde si Ivan Černohorský, zakladatel a CEO Mindset Academy, popovídá o nevhodných potravinách s Kamilou Ulčovou. Tento a další příspěvky z YouTube kanálu Mindset Academy s.r.o, vás poučí nejen o stravování, ale také koučingu. Právě tím se firma zabývá, a to jak na sportovní, manažerské tak i v osobní úrovni.

Zdroj: Youtube

Seznam potravin, které se smí konzumovat i po datu spotřeby

Pokud byste zapátrali po informacích ohledně data spotřeby a toho, které potraviny můžete bez obav konzumovat po minimálním datu doporučené spotřeby, narazili byste například na tento výčet, který zveřejnil renomovaný časopis dTest, který se zabývá kvalitou všeho, nač si jen můžeme vzpomenout.

Na webových stránkách dTestu se můžete dočíst, že španělská spotřebitelská organizace OCU uvedla seznam potravin, které je možné konzumovat dny či dokonce týdny po datu minimální trvanlivosti a jsou zde tyto:

  • Jogurty
  • Toastový chléb
  • Uzeniny a zrající sýry
  • Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
  • Sušenky a oplatky
  • Polévky a omáčky v sáčku
  • Konzervovaná rajčata, ale i některé další plodiny
  • Marmelády a džemy, také med a másla
  • Nealkoholické nápoje a alkohol
  • Těstoviny, rýže a luštěniny

Potraviny, které můžete jíst po datu spotřeby

Když si jednotlivé položky pročtete, jistě najdete takové, které vás překvapí a zasluhují si trochu širší rozvedení. Polévky a omáčky v sáčku, konzervovaná rajčata, zavařeniny, případně těstoviny, rýže a luštěniny jsou potraviny či sušenky a oplatky, u kterých logicky předpokládáme, že jistě mohou vydržet i déle.

Pokud jsou suché a v neporušeném obalu, pak je můžete často bez problémů konzumovat i po významně delší době než jen pár týdnů. Otázkou je, zda nemohou trochu ztratit na kvalitě. Dehydratované, velmi slané, velmi sladké, v oleji, octu či alkoholu vydrží potraviny nejdéle. Použité látky jsou silnými konzervanty a potravinám přidávají nejen na chuti, ale také na trvanlivosti.

Podobně je to i u bramborových lupínků či sušeného ovoce. U oříšků je jasné, že pár dnů i několik týdnů vám asi projde, ale měsíce po spotřebě už můžete očekávat nepříjemné žluknutí tučných ořechů.

Také u másla hrozí zkažení. Patrně se tak nestane jen pár dnů či týdnů po překročení minimální trvanlivosti, nicméně je třeba dát si na tučné výrobky pozor a zbytečně jejich spotřebu neoddalovat. Nicméně máslo se dá i dobře zmrazit, takže pokud pochybujete o tom, že máslo použijete ve lhůtě, uskladněte jej třeba v mrazáku.

Citlivější potraviny, ale stále bezpečné

Tvrdé a zrající sýry i suché uzeniny lze rozhodně konzumovat po datu spotřeby. Čím více ale potraviny obsahují vody, tím jsou náchylnější ke zkažení. Například salám typu Vysočina můžete rozhodně pověsit v kuchyni, řez zabalit do ubrousku a přetáhnout gumičkou, aby vám na jídlo nesedal hmyz a podobně. Takto zavěšený vydrží v dobré kvalitě velmi dlouho, i po několik týdnů. Ještě lépe jsou na tom tvrdé uzeniny. Bude nicméně vysychat a při vyšších teplotách také ronit tuk.

Tvrdé a zrající sýry nemusíte hned v den dosažení minimální trvanlivosti vyhodit, ale dlouho neotálejte. V nevhodných skladovacích podmínkách vám může začít plesnivět, a pokud se k sýru dostanou mouchy, bude brzy pochoutkou pro jejich potomstvo. Tvrdé sýry lze poměrně dobře mrazit.

Patrně nejcitlivější a nejméně spolehlivé potraviny ze seznamu jsou jogurt a toustový chléb. V obou případech vydrží déle, než bychom čekali, pokud není jejich obal porušen a při výrobě nedošlo ke kontaminaci sebemenší nečistotou. I tyto potraviny mohou rychle plesnivět. U jogurtu a chleba proto považujte za bezpečnou spotřebu do sedmi dnů po datu minimální trvanlivosti.

Související články

Zdroje: dtest.cz, kupi.cz