Toaletu byste měli čistit i několikrát týdně. Je to místo, kde dochází k množení nebezpečných bakterií a ty nám mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže. V drogeriích se dá sehnat nepřeberné množství čisticích prostředků, ale ty nejsou zrovna šetrné k životnímu prostředí a spousta lidí se dnes snaží chemii spíše vyhýbat.

Široká škála je i ekologických prostředků, ovšem ty se stále pohybují v poměrně vysoké cenové relaci a jejich koupi si kde kdo raději rozmyslí. Dobrou zprávou je, že si můžete čistící prostředky vyrobit v pohodlí domova z běžně dostupných surovin. Nejen, že nezatíží vaši peněženku, ale jejich výroba může být i docela zábava.

Šumivá bomba do toalety

Zkuste si doma vyrobit účinné šumivé tablety. Jakmile je vhodíte do toalety, začnou pěnit a díky pečlivě vybraným surovinám se postarají o dezinfekci záchodové mísy.

Jak jednoduše vyrobit šumivý zázrak, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube


Základ tablet tvoří jedlá soda, která se smíchá s kyselinou citronovou. Potřebovat budete ještě plastovou lahvičku s rozprašovačem. Do ní nalijte vodu a nakapejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Pak už to chce jen trochu trpělivosti a míchání. Směs sody a kyseliny vždy mírně postříkejte vodou s esenciálním olejem a promíchejte. Měla by vzniknout lepivá hmota.

Jakmile hmota lepí, je čas ji přesunout do formiček. Použít můžete silikonové formičky na cukroví, čokoládové bonbony nebo na muffiny. Hmotu zatižte a nechejte aspoň tři hodiny tvrdnout. Vyndejte z formiček a uchovejte v uzavíratelné sklenici. Pak už jen při potřebě čištění toalety jednu tabletu vezměte a vhoďte do mísy. Soda spolu s kyselinou citronovou se postarají o dokonalou dezinfekci.

Trik s práškem na praní a solí

Ještě jednodušší na přípravu je směs pracího prášku, kuchyňské soli a octa. Smíchejte po jedné lžíci prášku a soli a zalijte třemi lžícemi octa. Míchejte, dokud se prášek a sůl zcela nerozpustí. Směs nalijte přímo do mísy a nechte působit přes noc. Efekt bude skvělý. Usazeniny zmizí a vodní kámen se rozpustí. Pokud nechcete nechávat působit směs přes noc, část jí nalijte do mísy a druhou částí můžete pomocí houbičky vyčistit zbytek toalety. Usazeniny, vodní kámen i všechny skvrny půjdou dolů raz dva.

Síla kyseliny citronové

Úplně nejjednodušší způsob, jak toaletu vyčistit, je vzít na pomoc kyselinu citronovou. Tu nasypejte do běžně velkého hrnku a z hrnku přesypte do záchodové mísy, nebo do nádržky s vodou. Nechte alespoň hodinku působit. Poté štětkou na toaletu vyčistěte špinavá místa se zbytky kamene a spláchněte. Záchod bude opět zářit čistotou.

Související články

Zdroje: www.nasdum.eu, www.youtube.com, www.hezkakoupelna.cz