Během praní samozřejmě voda, která s sebou odnáší všechny nečistoty, odtéká do odpadu, ale přesto se určitá část špíny usazuje i uvnitř pračky spolu se zbytky pracích prášků, gelů a aviváží. Své může udělat i tvrdá voda. I v pračce se navíc mohou vytvořit plísně, obzvlášť v koupelně, kde je hodně vlhko. Prádlo z takové pračky nejenže není dostatečně vyprané, ale také je zatuchle cítit. A to je to poslední, co bychom od vypraného prádla chtěli.

Je proto nutné pračku vyčistit. Drogerie nabízí speciální prostředky na údržbu praček, které nejsou nijak nákladné, a když budete postupovat podle návodu, odvedou dobře svou práci. Ale mnoho lidí je v dnešní době už poněkud přesyceno chemií, která se do našich domácností dere horem dolem, a proto dají přednost stejně účinnému, ale nechemického prostředku, který nezatěžuje jejich zdraví ani životní prostředí. Obzvlášť když je takový způsob levný, rychlý a suroviny jsou lehce dostupné.

Důležité je ale nekombinovat přírodní a chemické prostředky. Pokud se tedy rozhodnete dát přednost přírodě, zde je jednoduchý a funkční recept. Budete potřebovat jedlou sodu (bikarbonu) a ocet. Soda už se naštěstí prodává i ve větších baleních, v drogeriích nebo e-shopech se dají sehnat i kilová, nebo dokonce pětikilová balení, takže není nutné vykoupit v supermarketech maličké sáčky určené k pečení.

Když máte suroviny, můžete přistoupit k samotnému čištění. Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku sody, oddíl pro máchání místo aviváže naplňte octem. Dva hrnky octa můžete nalít přímo do bubnu. Potom pusťte program na čištění pračky, pokud ho vaše pračka nemá, zvolte nejdelší program na nejvyšší teplotu. V pračce samozřejmě nesmí být žádné prádlo.

Po skončení programu je potřeba vyčistit gumové těsnění kolem dvířek, kde se ráda drží plíseň a různé nečistoty. Na to nejlíp poslouží hadřík namočený do octa.

Pokud by vám připadalo, že ocet už je na tak zanesené těsnění poněkud slabý kalibr, můžete použít dle návodu savo.

Je také dobré jednou za čas vyčistit filtr (některé pračky zanesení filtru signalizují). Filtr vyndejte podle návodu k vaší pračce, odstraňte veškeré tuhé nečistoty a opláchněte ho teplou vodou. Filtr je dobré čistit zhruba jednou za čtvrt roku.

Je také potřeba vyčistit dávkovač pracího prostředku. Většinou ho lze celý vyndat, usazeniny pracích prostředků a vodního kamene můžete také vyčistit octem. Vytřete do sucha, případně nechte důkladně oschnout.

A jak často by se takové čištění pračky mělo provádět? Při pravidelném provozu pračky zhruba jednou měsíčně. Pokud na to budete pamatovat, pračka se vám odvděčí dlouhou životností a výbornými výsledky.