Pračka je v současné době výbavou téměř každé domácnosti a v době moderních vymožeností má i různé předvolby. Jednou z nich je rychlý program.

Pokud si nevíte rady, kdy a jaký program použít, dozvíte se to ve videu:

Zdroj: Youtube

Anglické hospodyňky vědí, co s rychlým programem

Rychlé praní není vždy zárukou čistoty vypraného prádla, obzvlášť pokud je silně znečištěné. Tento druh programu se nehodí ani na textil, který je potřeba vyprat důkladně, abyste ho zbavili bakterií a roztočů. Přestože byste měli vypráno rychle, nejde o efektivní způsob, a to ani vzhledem ke spotřebě dnes poměrně drahé energie.

Rychlý program znamená větší spotřebu

Hlavním žroutem energie není u pračky motor, který udržuje buben v chodu, ale je jím topné těleso. Ve chvíli, kdy pere pračka krátkou dobu, pere ve skutečnosti déle při vyšší teplotě. Při použití delších programů se to neděje, buben se totiž otáčí déle při nižších teplotách, což se projeví mnohem nižší spotřebou.

Pračku nepřetěžujte

Pokud chcete ušetřit, pračku také nikdy nepřeplňujte, ani ji nepouštějte poloprázdnou. K efektivnímu použití vám pomůže před samotným spuštěním jednoduchý test. Jestliže se vám mezi prádlo a buben před zavřením dvířek vejde dlaň ruky, je to ideální a můžete spustit praní.

Programy volte dle praných materiálů

V manuálech praček bývá často uvedeno, že jsou rychlé programy univerzální a hodí se pro veškeré textilie. Ovšem není tomu tak. Každý materiál totiž potřebuje speciální zacházení a při špatném navolení programu byste si mohli prádlo i poškodit. Například vlna a hedvábí vyžadují jinou péči a mnohé pračky na ně mají konkrétní programy. Řiďte se vždy doporučením na cedulce daného textilu.

Na rychlý program nikdy neperte ručníky

Program rychlého praní nepoužívejte nikdy na ručníky. Protože nasáknou velké množství vody, program se může velice snadno zablokovat a nahlásit chybu, kterou vám odstraní jen opravář.

Kdy je vhodné program rychlého praní využít?

V případě, že spěcháte a potřebujete rychle „refreshnout“ jistý kousek oblečení, je tento program ideální volbou. Samozřejmě by toto oblečení mělo být jen lehce zašpiněné. Program se také hodí na jemné spodní prádlo či přeprání oblečení po návratu z tělocvičny či procházky, kdy je jen lehce propocené. Některé pračky mají ve výbavě dokonce více časových možností a rychlé prací programy je možné nastavit od 15 minut až po 1 hodinu.

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.aazdravi.cz, www.zelenenoviny.cz