Nejhůř na tom jsou ti, kteří se starají o početnější domácnost. Stačí vyprat dvě tři pračky a hromada nevyžehleného prádla je už nepřehlédnutelná. Pokud tedy nepatříte k milovníkům žehlení (ano, existují i lidé, které žehlení opravdu baví), pak vám nabízíme jednoduchý trik, který vám pomůže urovnat pomuchlané prádlo i bez žehlení. Může vám zachránit i nejednu nepříjemnou chvilku, kdy se vaše prádlo zmačká např. při cestování na dovolenou, nemáte k ruce žehličku a přesto byste rádi dobře vypadali.

Co budete potřebovat

  • ruční (mechanický) rozprašovač
  • kondicionér – 1 polévková lžíce
  • bílý ocet – 1 polévková lžíce
  • destilovanou vodu – 2 polévkové lžíce

Nejprve všechny ingredience důkladně smíchejte v misce tak, aby vznikla jednotná směs. Za pomoci trychtýře směs nalijte do rozprašovače. Pak už se můžete pustit do úpravy oděvu. Stačí na pomačkané části oděvu nastříkat připravenou směs (čím jemnější rozprašování, tím lépe). Pak oděv uhlaďte rukama a vyvěste na ramínko. Pak už jen stačí oděv poskládat a uložit do skříně.

Jak předejít zmačkání vypraných oděvů?

Spoustu další práce s oděvy si ušetříte, když budete plnit pračku podle návodu a po vyprání prádlo co nejdříve dáte schnout na věšák. Ideální je, když před pověšením každý kousek lehce roztřepete a urovnáte do požadovaného tvaru. Tím výrazně předejdete pomačkání. Při sbírání prádla se vyplatí jednotlivé kusy lehce přeložit a pokud možno nemačkat. Zvlášť, pokud prádlo budete sušit venku, čeká vás už jen minimum práce.