Ráno si do práce vyrazíte v bílých teniskách, ve zprávách přece slibovali slunečný den bez deště. A ouha! Ten jediný mrak v republice se objeví přesně nad vámi. Bílé boty už nejsou bílé, naopak hrají všemi barvami! Vlhký hadřík na to stačit nebude, to vidíte už předem. V tomto případě bude váš nejlepší kamarád pračka. Ale pozor, praní bot v pračce má svá pravidla a nemůžete do ní rozhodně vhodit všechny boty bez rozdílu!

Všichni výrobci uvádějí, že praní bot v pračce nedoporučují, ale lidé to i přesto dělají. Posbírali jsme různé zkušenosti a poradíme, jak boty vyprat a nezničit je, ani pračku. Jedná se zajisté o plátěné či látkové boty, jiná obuv by se v pračce opravdu nenávratně poškodila.

Příprava na pračku

Není to jen o tom, že do bubnu vhodíte boty a dáte je prát. Před spuštěním programu musí proběhnout malá příprava. Vytáhněte z bot vložky (pokud vytáhnout jdou) a tkaničky. Pokud v botách tkaničky necháte, budou flekaté (vlastní zkušenost). Následuje očista podrážky a gumy, která lemuje kecku. Jestliže tento úkon vynecháte a vyperete boty zablácené, v pračce se špína smísí s vodou a prostředkem na praní a obarví vám celé boty. Co vznikne poté za barvu, těžko říct. Někdy to je šedivá, někdy hnědá. Pokud mají boty největší slávu za sebou, nebojte se je předem naložit do kýble do jarové lázně, kde je nechte třeba 15 minut odpočívat. Po koupeli boty propláchněte čistou vodou. Tato lázeň má za úkol boty zbavit mastnoty, aby se pak v pračce lépe očistily.

Jde se na praní bot v pračce

Nachystejte si na boty prací pytlík, do něhož boty vložte a vhoďte je do bubnu pračky. Prací prostředek volte spíše v tekuté formě, protože sypký by mohl zanechat na látce bot nehezké mapy. Vždy je lepší spolu s keckami vyprat i pár kousků prádla, například ručníky nebo předložky, které používáte pro pejska, apod. Ty by měly ochránit pračku, ale i boty. Zapněte pračku na 30 °C, na některých pračkách je už předem připravený program přímo na boty.

Odstředění? Raději ne.

Někdo sice odstřeďuje při praní bot na ty nejnižší otáčky, které lze na pračce nastavit, ale raději se odstřeďování vzdejte úplně. S ohledem na pračku i boty.

Sušení bot

V létě je jasná volba sluníčko. Boty po vyndání z pračky trochu osuště ručníkem a pořádně roztáhněte, aby dobře a rychle proschly. V zimě je položte na topení. Na sušičku zapomeňte, ta by mohla boty poškodit a vaše snažení o čisté kecky by přišlo vniveč.

EXTRA TIP

Tkaničky z bot lze vyprat též, ale nedoporučuje se je dávat do společného praní s botami. Tkaničky můžete namočit i do zředěného bělidla (pokud bývaly bílé).

Vložky dejte do vody s trochou pracího prášku a na očistu použijte kartáč. Když budou i po uschnutí stále nevábně zasmrádat, vložte je do mikrotenového sáčku s jedlou sodou přes noc a pak znovu vyperte.

Zdroje: homebydleni.cz, www.prozeny.cz, bydleni.instory.cz