Praní prádla je v domácnosti pravidelná činnost. Ozkoušené prací prostředky zbaví oděvy nečistot a zanechají je bez poskvrnky. Někdy se ale může stát, že neodhadnete správně teplotu praní, materiál konkrétního oblečení nebo se jednoduše do várky připlete zbloudilý kousek odlišně barevného prádla či v kapse zapomenutý papírový kapesník. Dokážete problém vyřešit?

Zabraňte nehodám

Je jasné, že se prádlo před vložením do pračky musí roztřídit, nejčastěji oddělíte bílé, barevné a černé. Sledujte symboly a značky, které určují, jak se má s oblečením zacházet. Obezřetní buďte hlavně v tom případě, že perete nějaký kousek poprvé. Jestli je ušitý z nekvalitního materiálu a špatně zpracovaný, hrozí, že se při praní bude uvolňovat barva. Novou věc tedy raději perte jen s podobnými barvami, případně zkuste nejdříve vyprat v ruce a pozorujte, zda do vody v umyvadle nepouští barvu. Pokud se barva uvolňuje, přidejte do vody při ručním praní trochu octa. Stejně tak je svízelné praní více barevného prádla, jako jsou pruhovaná trika, oblečení s velkými vzory apod. Chystáte-li do pračky problematickou várku, kterou nezvládnete dostatečně roztřídit, neváhejte přihodit ubrousek pro bezpečné praní. Tento speciální ubrousek na sebe během pracího cyklu naváže uvolněná barviva a prádlo zůstane chráněné. Díky nim tak můžete bez obav prát prádlo různých barev společně. Jeden ubrousek stojí od dvou do pěti korun (záleží na výrobci) a po použití se vyhodí.

Omylem obarvené prádlo

Už v průběhu pracího procesu můžete vidět, jestli se schyluje k nějaké lapálii. V případě, že voda během praní není čirá, ale je zbarvená do šeda nebo odstínu jiné barvy, bude nejspíš prádlo po vyprání lehce zabarvené. Existuje několik možností, jak zabarvenému prádlu vrátit jeho původní odstín. Vyzkoušejte, co bude fungovat právě u vás. Na zaprané bílé prádlo pomůže jedlá soda nebo prášek do pečiva. Přidejte jednu lžíci prášku či sody přímo do bubnu pračky a běžně vyperte. Bílému prádlu dokážete také vrátit jas vyvařením, případně bělením na slunci. Na zabarvené textilie lze využít i různé odbarvovače na omylem obarvené prádlo, které zakoupíte v drogeriích. Látka ošetřovaného oděvu ale musí být stálobarevná, jinak hrozí, že pustí i původní barva oblečení. Navíc jsou některé odbarvovače nevhodné pro použití na umělá vlákna. Vždycky před jejich aplikací proveďte zkoušku stálobarevnosti, tedy namočte méně viditelnou část oděvu v roztoku odbarvovače a nechte alespoň 15 minut působit. Sledujte, zda se barvy nemění či neblednou.

Zaprané skvrny

Unikla vaší pozornosti skvrna na oblečení a nezaprali jste jí včas? Ještě je šance, že oblíbený kousek zachráníte. Velmi užitečným pomocníkem v boji proti skvrnám je žlučové mýdlo, funguje i na zaschlé či zaprané nečistoty. Naneste žlučové mýdlo na oblast skvrny a předeperte v ruce, pomoci si můžete jemnou houbičkou nebo kartáčkem, aby se mýdlo zapracovalo hluboko do zaschlé špíny. Možná se vám nepodaří skvrnu odstranit napoprvé, ale opakovanému účinku mýdla většina nečistot nakonec neodolá. Na závěr vyperte normálním způsobem v pračce. Dobře zafunguje i běžný prací prášek. Prádlo namočte, použijte větší množství pracího prášku. Udržujte prádlo stále vlhké a nechte působit den až dva, poté klasicky vyperte. Na mastné nečistoty, skvrny od oleje a tuků platí jar, případně technický benzín. S jejich pomocí properte skvrnu, dokud docela nezmizí. Poslední záchranou jsou různé odstraňovače skvrn, ale při jejich použití dejte pozor. Příliš dlouhé nebo intenzivní působení odstraňovače někdy způsobí i odbarvení nebo poškození vláken v oděvu.

Žmolky z kapesníku

Hotovou pohromu způsobí papírový kapesník zapomenutý v kapse. Celá várka prádla je pokrytá drobnými útržky papíru a žmolky. Nejprve všechno prádlo vyklepejte a zbavte větších kousků papíru. Prohlédněte i buben pračky, těsnění, filtr a vyčistěte je. Najděte kapsu, ve které se zrádný kapesník ukrýval a pořádně ji vypucujte. Jinak se nepořádek bude uvolňovat i při dalším praní, což rozhodně nepotřebujete. Pokažené prádlo dejte znovu vyprat, stačí rychlý program s mácháním. Šťastní majitelé sušičky prádla mají vyhráno, při sušení se oblečení zbaví chloupků i žmolků. Poslední možností je zbavit oblečení drobků kus po kuse, třeba pomocí lepících válečků nebo izolepy.