Svetry a pletené výrobky se často po několika vypráních pokryjí mnoha malými nebo i většími žmolky a už nejsou tak hebké jako dříve. Když se váš svetr začíná měnit v zežmolkovatělou hmotu, důvodem je tření, na které reagují vlákna na povrchu oblečení. Nejvíce postiženými místy jsou většinou podpaží nebo boky svetrů a problém se týká zejména vlny, nylonu, bavlny a polyesteru.

Jak předejít žmolkům?

Žmolky se někdy na svetru objeví i tehdy, kdy jim naopak chceme předejít a snažíme se svetr nějak šetrně vyčistit. Je lepší to raději nedělat vůbec a spíše zkusit takový malý osobní průzkum.

Nejlepším začátkem je se prostě podívat na etiketu výrobku, která nám pomůže mu porozumět. Než začneme prát, je velmi dobré porozumět radám pro péči o náš oděv. Při praní prádla je třeba dbát na to, abychom každý kus prali tak, jak je řečeno výrobcem. Vždy bychom měli vědět, s čím pracujeme.

Kupujme přírodní materiály

„Problém při praní vlny a různých jiných citlivých materiálů je ten, že ne vždy je výrobek skutečně vlněný, jak se domníváme. Tedy alespoň ne 100% vlněný,“ říká Jana Smutná, prodavačka v obchodě s přírodními materiály. „Ne mnoho "vlněných" svetrů je ve skutečnosti vyrobeno ze 100 % vlny, ale většinou ze směsi s vlákny, jako jsou nylon, bavlna a akryl. A protože některá vlákna se třepí více než jiná, mohou různé kombinace napáchat velké škody nejen třeba na naší pokožce, ale i na svetru samotném. Zejména při praní. Já jednoznačně doporučuji, abyste se – než si svetr zakoupíte – poradili s prodejcem a zjistili, z čeho je výrobek skutečně vyroben. Rozhodně byste měli upřednostnit přírodní vlákna, jako jsou bavlna, kašmír a vlna a vyhnout se akrylu."

Všechno k „prevenci“ máme doma

Abychom se vyhnuli tvorbě nežádoucích žmolků na našich oděvech, můžeme vyzkoušet dvě jednoduché věci, které máme zpravidla vždy doma. Jsou to bílý ocet a kondicionér na vlasy.

Oba tyto produkty totiž pomáhají zachovat naše – hlavně vlněné oblečení – v pěkném stavu.

Před samotným praním bychom tedy měli vložit oděv do bílého octa a vody, protože se tím "uvolní" hrubá vlákna. Ocet totiž funguje jako přírodní aviváž. A i když je lákavé namočit svetry do změkčovadla, přírodní alternativy jsou často stejně dobré, ne-li účinnější.

„Já osobně bych namočila svetr nebo podobný oděv do roztoku bílého octa a vody asi na 20 minut. Pak bych jej nechala odkapat a vždy nechala uschnout na vzduchu. Navíc bílý ocet pomůže i proti plísním,“ radí Jana Smutná.

Speciální kúry

Kdyby náhodou ani tento trik nepomohl, pak ještě není důvod k zoufalství. Existují i další možnosti speciálního ošetření. Stejně jako naše vlasy, i vlákna oděvů potřebují vlhkost, aby se netřepila a neškrábala nás na kůži. Ještě za vlhka je tedy možné vmasírovat do vláken náš oblíbený kondicionér, opláchnout studenou vodou a vysušit na vzduchu.

Druhou možností je zavřít svetr na chvíli do mrazáku. Zní to sice velmi zvláštně, ale vlákna se tak uzamknou na místě, takže se nevyvlékají a nežmolkují. Zmrazení je také skvělý způsob, jak zbavit vlnu molů a jejich vajíček. Jen je potřeba se ujistit, že je oblečení před uložením zcela suché, aby v mrazáku nezmrzlo jako maso.

Na látku a vlnu je možné použít i holicí strojek, zde je ale potřeba být velmi opatrný. V případě poškození je potřeba ihned vyspravit, aby už nebylo pozdě. Lepší je investovat do spolehlivého holicího strojku a používat jej tak, abychom nepoškodili materiál.

Zdroje: www.cosmopolitan.com, www.goodhousekeeping.com