Dezinfekční a deodorační tablety do záchodu jsou cestou ke správné čistotě. Přestože v drogeriích je takovýchto přípravků spousta, můžete použít i jiné a levnější metody čištění WC. Za suroviny utratíte jen pár korun a výsledek bude stejný! Čistý záchod bez nežádoucích nečistot.

Jedna odměrka k čistotě

Jak vyčistit záchod pomocí jedné odměrky pracího prášku, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Nejdříve záchod spláchněte. Poté přidejte jednu odměrku pracího prášku. Záchodovou štětkou rozetřete prášek po celé míse a poté nechte působit hodinu. Po uplynulé době dočistěte toaletu štětkou a nakonec spláchněte. Uvidíte, že se záchodová mísa bude jen lesknout!

Pouze tři ingredience

Můžete vyzkoušet ještě jinou, podobnou variantu. Pouhé tři ingredience vám postačí k požadovanému efektu v záchodě. Nasypte do misky po jedné polévkové lžíci pracího prášku a soli. Přidejte ještě tři lžíce octa a vše smíchejte tak, aby vám vznikla hladká směs bez jakýchkoliv hrudek. Poté ji vylijte do záchodu a pomocí štětky vydrhněte celou záchodovou mísu. Trochu směsi si nalijte i na houbičku, pomocí které vyčistěte vnější části toalety.

Voňavé tablety do záchodu

Můžete si vyrobit rovněž tablety, které provoní celý váš záchod. Budete potřebovat pouze 2/3 hrnku jedlé sody, 1/4 hrnku kyseliny citronové a po 15 kapkách esenciální oleje, který vám voní. Pěkná kombinace olejů je například z levandule, máty a citronu.

Nejdříve smíchejte jedlou sodu s kyselinou citronovou. Poté si nakapejte olej do rozstřikovače s trochou vody a za stálého míchání stříkejte do směsi. Až bude směs lepkavá, tak máte hotovo. Naplňte směsí silikonové formičky a nechte zaschnout cca 6 hodin.

Dbejte rovněž o nádržku

I přesto, že dovnitř nádržky moc často nekoukáte, je potřeba ji alespoň dvakrát do roka vyčistit. Časem se tam totiž vytvoří plísně a bakterie spolu s usazujícími minerály. Čištění pracím práškem může být docela riziko, a proto použijte raději ocet, který zaručeně odstraní veškeré nečistoty. Stačí nádrž vypustit a nalít ocet. Po chvíli působení kartáčkem nádrž dočistěte a pusťte opět vodu.

Další vychytávky na úklid toalety

Čištění toalety může být snadné také s pomocí tradičních babských rad. Začněte tak, že použijete bílý ocet nebo citronovou šťávu, které obsahují přírodní kyseliny, na odstranění vodního kamene a skvrn. Nalijte je do misky na noc a nechte působit. Poté použijte toaletní kartáček k mechanickému odstranění nečistot a skvrn. Pro dodatečnou dezinfekci můžete zkusit směs vody a octa v rozprašovači. Dbejte na pravidelné mytí toalety, abyste předešli tvorbě vodního kamene a zabránili tak vzniku nečistot.

Zdroje: nasdum.eu, hobby.blesk.cz, aazdravi.cz