Již v předsíni začínáme vnímat atmosféru bytu. Ihned po překročení prahu si začínáme vytvářet představu nejen o bytě, ale i o jeho obyvatelích. Tak silně na nás předsíň působí. Proto není dobré tyto vstupní prostory podceňovat. Měli bychom jejich zařizování věnovat patřičnou pozornost.

Předsíň jako křižovatka i filtr bytu

Předsíň představuje jakousi přijímací místnost a zároveň hranici mezi obytným prostorem a vnějším prostředím, tedy poloveřejný prostor. Důležitou roli představuje předsíň je jako komunikační prostor mezi jednotlivými místnostmi bytu. Bývá zde proto velký provoz, a to zvláště v některých částech dne. Často předsíň odděluje hlučnější místnosti od těch klidnějších.

Předsíň plní také důležitou roli z hlediska úložných ploch (odkládací a úložná funkce). Proto zde musí mít své místo věšák, botník, police na odkládání klobouků a dalších pokrývek hlavy, rovněž prostor pro odkládání deštníků a případně i větších tašek a kufrů. Někdy v předsíni ukládáme i čisticí prostředky anebo sportovní náčiní. V některých případech se sem musejí vejít i kola. Předsíň plní také filtrační funkci. Zachycuje nejen největší nečistoty z venkovního prostředí, ale zamezuje též unikání tepla z bytu. Zvlášť za nepříznivého počasí se stává místem, které pohltí většinu nečistot. Zároveň je místností, kde si budeme chtít oděv či obuv narychlo před odchodem ještě očistit, vykartáčovat nebo otřít. měla být předsíň vybavena snadno udržovatelnou podlahou.

Vstupní prostor pohledem normy

Podle české technické normy (ČSN) platí, že minimální šíře předsíně by měla být 110 cm: „Vstupní prostor bytu, např. předsíň, musí být tak velký, aby umožnil odložení svrchního šatstva a obuv. Jeho šířka i po smontování zabudovaného nábytku, popřípadě umístění nábytku, musí být nejméně 1 100 mm; v místech, kde má prostor charakter spojovací chodby, nesmí být jeho šířka menší než 800 mm. Prostor pod stropem je možno využít jako úložný, přitom podchodná výška vstupního prostoru musí být neméně 2 100 mm.“ Bohužel je to tak, že většinou předsíň ani větší nebývá. Možnosti jejího využití tak závisí na rozmístění dveří, půdorysné ploše a celkovým požadavkům na její řešení.

Kam s oděvem a ostatními předměty

V předsíni, kde kvůli nedostatku místa nemůžeme umístit skříň na oděvy, je praktickým řešením samostatně stojící věšák, ideálně umístěný v jejím rohu. V předsíni se může uplatnit i drátěný policový systém. Umístíme do něj spoustu věcí a navíc nevytvoříme dojem stísněného prostoru. Pokud pořídíte malé kovové závěsné háčky na dveře, získáte další prostor pro odkládání oděvů.

Netradiční věšáky do předsíně

Potřebujete do předsíně umístit větší množství kabátů, bund a nemáte tam na to dostatek místa? Vyzrajte na tuto situaci jednoduše: speciální Y-věšáky instalované na desce v předsíni se dají posunovat díky lanu nahoru a dolů tak, aby si každý v potřebné výšce mohl uložit své oděvy. Zvládnou to i děti a může to pro ně být bezva zábava.

Také na klasické větvi ze stromu můžete vytvořit velmi netradiční stylový věšák na oděvy. Z větve, která bude dostatečně pevná a tvarově zajímavá vznikne věšák jedna dvě. Zavěste ji pomocí sisalových lan ke stropu a na větev už pak můžete věšet jednotlivé oděvy na věšácích, ideálně na těch ze dřeva.

Najít vhodné místo pro zrcadlo je oříšek

Nedílnou součástí většiny předsíní bývá zrcadlo. Právě v něm spatřujeme velkého pomocníka, který nám před odchodem z domu prozradí, zda je náš účes, oděv a obuv v pořádku. Chceme-li v předsíni umístit zrcadlo odrážející celou postavu, je zapotřebí, aby bylo před zrcadlem alespoň 55 cm volného místa. Horní hrana zrcadla pro celou postavu má být umístěna ve výšce 180-200 cm od podlahy a u zrcadla, v němž vidíme pouze obličej, pak ve výšce 175-180 cm. Pomocí zrcadel můžeme navíc malou místnost, jako je předsíň, prosvětlit a opticky rozšířit.

Nevyužitý předsíňový výklenek

Máte v předsíni nevyužitý výklenek? Doplňte ho jednoduchými policemi a využijte k odkládání drobností, jako jsou klíče, mobil, rukavice, šátky a šály, kartáč na šaty, nebo dopisy ze schránky. Další odkládací prostory získáme na povrchu předsíňového nábytku, například na botníku, komodě nebo nízké skříňce.

Pobyt v předsíni zpříjemní i maličkosti

  • V předsíních, kde vede do vyššího patra schodiště, je možné využít prostor pod schodištěm k zabudování praktických úložných prostor.
  • Kromě zrcadla je možné malou předsíň opticky zvětšit pomocí světla zapuštěného do falešného stropu, bíle vymalovanými stěnami a tmavou barvou podlahy.
  • V předsíni by pro pohodlné obouvání neměla chybět lavice nebo menší sedačka.