Vhodná stínící technika je hlavně v letním období nutností. Slunce opírající se do oken dokáže vytopit vnitřek bytu do nesnesitelných teplot. Nadměrným horkem a dávkou slunečních paprsků netrpí jen lidé, ale i domácí mazlíčkové, pokojové rostliny a vybavení bytu. Jednou z možností, jak problém vyřešit, je pořízení fóliového systému na okna, který v létě chrání před únavným horkem a v zimě zase snižuje tepelné ztráty přes skleněné plochy oken.

Co je protisluneční fólie?

Protisluneční fólie se dříve používaly hlavně na kancelářských a komerčních budovách, v poslední době si však nacházejí cestu i do soukromých obytných objektů. Jedná se o tenké fólie lepené přímo na sklo, základem je polyester s tenkou, nejčastěji kovovou mikrovrstvou. Nabídka fóliových systémů na trhu je široká, liší se tloušťkou, propustností světla i energie, schopností redukovat průchod UV záření, zabarvením, mohou mít navíc bezpečnostní funkci (odolnost proti úderu) apod.

Jak funguje?

Protisluneční fólie se aplikují z interiérové nebo exteriérové strany skleněné plochy. Odráží velké množství slunečního záření a zabraňují tak průchodu tepelné energie do interiéru. Navíc jsou vybaveny UV filtry, které pohlcují škodlivé UV záření. Nutno podotknout, že i samotné sklo oken funguje jako UV filtr, použitím fólie se účinnost zvyšuje. Přes sklo neprochází UV B záření, určité množství UV A záření sklem prostoupí (záleží na přesném složení materiálu použitého pro výrobu okenní tabule).

Exteriérové nebo interiérové fólie?

Vnitřní okenní fólie se používá převážně na okna s čirým jednosklem. Jejich účinnost je ve srovnání s exteriérovou variantou podstatně nižší, používají se především pro snížení viditelného světla v místnosti. Proti nechtěnému přehřívání obytného prostoru hlavně v letních měsících jsou vhodné především fólie aplikované z exteriéru, které odráží většinu tepelné energie ještě před vstupem do skel.

Jaké další výhody má použití protislunečních fólií?

Fólie v první řadě působí jako pasivní klimatizace, tedy omezují vznik horka v interiéru zejména v letních měsících. Kromě toho v objektech vybavených klimatizací přinášejí úsporu energie, neboť není nutné tolik ochlazovat vnitřní prostory. Peníze pomohou uspořit i jinde, bez nutnosti výměny oken v zimě redukují ztráty tepla. Fólie navíc představují i bezpečnostní prvek, při rozbití skla se úlomky nevysypou.

Propustí dostatek světla?

Propustnost pro sluneční světlo záleží na typu fólie. Obecně lze říci, že čím větší je účinnost fólie, tím je tmavší a méně propouští viditelné světlo. Taktéž reflexní úprava na fóliích snižuje množství procházejícího světla. Pro obytné prostory se nejčastěji volí fólie s propustností kolem 50%, které jsou dostatečně účinné a celkový útlum světla není pro lidské oko tak významný. Navíc jsou na trhu k dispozici už i velmi účinné fólie, které zároveň zadrží minimum (asi 25 až 30%) viditelného světla.

Je přes fólii vidět dovnitř bytu?

Opět závisí na daném výrobku. Je možné aplikovat protisluneční fólie s vyšší reflexí, které se jeví podobně jako zrcadlo. Ve dne se při pohledu do interiéru fólie zrcadlí a není dovnitř vidět. Ale když venku tma a uvnitř se rozsvítí, před zvědavými pohledy vás neuchrání, fyzikální zákony nic takového neumožňují. Pro tento případ musíte okna vyzbrojit závěsy nebo žaluziemi.

Jak se čistí okna s fólií?

Okna s fólií se myjí běžným způsobem. Vhodné je použít měkký hadřík a jemný čistící prostředek. Vyhněte se agresivním a abrazivním čistidlům, nepoužívejte drátěnky, drsné houbičky a ostré předměty. Fólie s hydrofobní úpravou odpuzují vodu a snadno se myjí.

Jaká je životnost protislunečních fólií?

Délka bezproblémového fungování fólií závisí na intenzitě používání a míře vystavení slunci a povětrnostním vlivům. Obecně mají exteriérové fólie menší životnost, protože jsou vystaveny náročnějším podmínkám. Výrobci poskytují záruku na minimální životnost, většinou se jedná o 10 let na vnitřní a 7 let na vnější fólie. Skutečná životnost pak bývá dvoj až trojnásobně delší.

Kolik to stojí?

S výběrem vhodné fólie i její instalací vám pomůže specializovaná firma. Ceny zrcadlových fólií včetně montáže se pohybují okolo 1000 korun za metr čtvereční, může se vyšplhat i výše, pokud se rozhodnete pro fólie s nejmodernější technologií. Fólie si samozřejmě můžete nainstalovat sami, je to však riskantní, neboť při práci je nutná velká přesnost, čistota a dokonalá příprava povrchu.