Zdroje: jak-pestovat-orchideje-doma.cz, hobby.instory.cz

Chyba první: Orchidej nepřesazujte, když to není nutné

Pokud jde jen o údržbu, orchidejím svědčí přesazení po dvou až třech letech. U orchidejí platí, že nejvhodnější dobou na přesazování je jaro nebo léto, ale pokud jste si zavařili na problém, udělejte to hned. Nutnost přesadit rostlinu rychle vás může postavit před volbu, zda nyní v květu, anebo až po odkvětu. Druhá varianta je logicky lepší. Máte-li však přemokřenou rostlinu, které začínají hnít kořeny, není času nazbyt. Nicméně u orchidejí platí, že nemají rády zásah do kořenového systému a některé druhy (Cymbidium) po té rok nekvetou.

Důvodem, proč přesazovat, není jen zjištění, že je na tom rostlina špatně, ale také stav substrátu, onemocnění, škůdci či viditelné spletité kořeny mimo květináč. Viditelnost kořenů, a to že jsou částečně nezakryté substrátem není žádný strašlivý problém, ale je to signál, že je čas orchidej přesadit.

Chyba druhá: Veliký květináč orchidejím neprospívá

Pro přesazování je vhodný stejný nebo jen o velikost větší průhledný květináč. Jistě víte, že transparentní plast není na ozdobu, ale v případě orchidejí jde o ideální pomůcku, která vám pomůže sledovat stav vaší rostliny. Pro přesazování budou po ruce potřeba také vydezinfikované nůžky nebo nožík, tyčky a kolíčky poskytující oporu. Jednoznačně budete potřebovati i vhodný substrát.

Chyba třetí: Neškudlete a orchideji kupte správný substrát.

Substrát si můžete namíchat vlastní, nicméně koupit se dá už připravený a kvalitní, s ideálním pestrým složením za méně než 100 Kč. Pokud byste však chtěli vlastní směs, pak můžete použít kůru, která je určená do terárií. Kokosová vlákna a kousky kokosového ořechu si můžete také koupit. Dále bude potřeba mech, rašeliník, keramzit či perlit. Nutno dodat že samosběr v naší přírodě je možný, nicméně je nutné veškeré materiály dezinfikovat pečením, vařením či močovinou. Výroba substrátu se tak protáhne a stane se z ní samostatný malý projekt.

Jak přesadit orchidej?

  • Orchidej opatrně vyjměte z květináče a zbavte kořeny veškerého substrátu. Ideální je přesazování v okamžiku, kdy je substrát suchý, ne vždy je ale vhodné čekat, až proschne.
  • Očistěte veškeré zbytky substrátu, abyste dobře viděli na kořeny.
  • Vydezinfikovanými nůžkami odstraňte jen ty části kořenů, které jsou poškozené, hnijící či nemocné. Stav kořenů poznáte především podle barvy a pohmatu. Kořeny orchidejí mohou být suché šedo stříbřité, černé hnijící, či zcela uschlé, anebo zelené zdravé a funkční.
  • Pokud trápili rostlinu škůdci nebo plísně, použijte na celý kořenový bal insekticid či fungicid, který je vhodný aplikovat i na případné řezy.
  • Takto ošetřené kořeny nechejte klidně den oschnout, především pokud jste prováděli řez na kořenech.
  • Pokud jsou kořeny narostlé natolik, že není možné dostat všechny bez poškození do nové nádoby, namočte kořenový systém rostliny přes noc do vody. Tím kořeny změknou a budete s nimi moci lépe manipulovat bez poškození.
  • Na dno květináče dejte drenáž a trošku substrátu. Rostlinu umístěte do květináče a dosypávejte substrát mezi její kořeny.
  • Po přesazení buďte velmi opatrní se zálivkou. Nejvhodnější je jen mírně navlhčit substrát a během celého příštího měsíce zalévat rostlinu méně, než jste byli zvyklí.

Související články