Na přesazování pokojovek není jednotný metr

Pokojovky není třeba přesazovat každý rok, ani každý druhý. Mladé rostliny, kterým se daří, potřebují přesazování časté a starší naopak mohou počkat. Každá rostlina má své tempo, své neduhy, ale také své požadavky. Pro mnohé začínající pěstitele může být novinkou, že některé rostliny si vyloženě lebedí v minimu zeminy ve velmi malém květináči. Jde často o takzvané epifyty, tedy rostliny, které v původních podmínkách pralesa koření na stromech a často nemají vůbec žádný kontakt s půdou. Rostou v úžlabí větví v rozsochatých korunách, v rozptýleném světle bez živin či vydatné zálivky. Mezi takové patří kykatky a bromélie.

Pro přesazení zvolte vhodný květináč

Hlavním důvodem, proč přesazujeme, je velikost květináče či živiny v zemině. Proto nezapomeňte na adekvátně velký a na dně perforovaný květináč. Neměl by být ale příliš velký. Když bude víc než o velikost větší, bude se rostlině dařit, ale poroste především její kořenový systém. Je proto velmi pravděpodobné, že nebude kvést.

Zemina je pro přesazování nejdůležitější

Zeminu si můžete míchat vlastní, ale rozhodně neuděláte chybu, pokud zvolíte speciální zeminu určenou pro konkrétní druh květin. Vzhledem k tomu, že pokojovky pocházejí z různých vzdálených koutů světa, není vhodné používání jeden druh zeminy. Specifické půdy, rašeliny a směsi jsou nejen nejideálnější zeminou pro konkrétní druh, ale také obsahují nejlepší možná pomalu se uvolňující hnojiva. Nešetřete a poskytněte pokojovým květinám zeminu, kterou potřebují, vždyť právě proto přesazujete. Pamatujte také na to, že na dno květináče patří drenážní vrstva. Předvedším do velikých květináčů se hodí na dno nalámaný polystyrén. Poslouží jako drenáž, a navíc ušetříte pár kilo váhy a přesunování květináče pak pro vás bude výrazně jednodušší.

Důvody proč nečekat s přesazením na jaro

Pokud jde o pravidelnou údržbu, pak vyčkejte s přesazováním na jaro. Pokud ale pozorujete následující znaky u vašich rostlin, pak zvažte, zda nebude lepší přesadit je hned. Mezi takové příznaky patří tyto.

  • Přemokřený substrát a zahnívající kořeny
  • Kořeny prorůstající ven přes odtokové otvory na dně květináče
  • Odhalené pletence kořenů na povrchu
  • Světlý či slehlý substrát bez živin
  • Špatně rostoucí či nekvetoucí rostliny
  • Listy měnící barvu, pokud ovšem můžete vyloučit problémy se zálivkou či hnojením
  • Bílé mapy na květináči, případně na horní vrstvě substrátu

Přesazovaným pokojovkám zkontrolujte kořeny

Pamatujte na to, že během přesazování je vhodné upravit i kořenový systém. Rozhodně můžete dlouhé kořeny zkrátit a nezapomeňte odstranit zahnívající nebo nezdravě vypadající části kořenového balu.

Zdroje: https://www.ruralsprout.com, https://www.nkz.cz