V minulosti patřilo k tradičním ozdobám vánočních stromků na venkově především to, co bylo snadno dosažitelné - červená jablka, zlacené ořechy, pečivo, cukroví, papírové ozdoby a řetězy. Ozdoby se vyráběly doma nebo se koupily na vánočním trhu. Nyní, když si můžeme vybírat z obrovského množství barev a tvarů vánočních dekorací, se často vracíme k jednoduchému zdobení vánočního stromku. Velké oblibě se těší ozdoby ze slámy, citrusových plodů, ale také dekorace z březové kůry, figurky z kukuřičného šustí či dalších přírodnin.

Ozdoby ze slámy – hvězdy, andělé i řetězy

Na adventních trzích či v prodejnách s řemeslnými výrobky je možné koupit precizně provedené ozdoby ať už vytvořené pletením ze slámy nebo z plochých proužků rozřezaných stébel. Pokud se rozhodnete pro vlastní výrobu, je potřeba začít s přípravami ve velkém předstihu. Pro výrobu ozdob se nejvíce hodí pšeničná nebo žitná sláma.

Pokud nemáte zrovna pole za humny, můžete si vhodnou slámu koupit. V prodeji bývá pod názvem stébla slaměná přírodní. Balení 50 kusů stébel dlouhých 22 cm vyjde na 20-25 Kč. Pokud toužíte pracovat se stébly rozdělenými na plocho, poohlédněte se po speciální řezačce na stébla. Přibližně za 115 Kč se prodává řezačka 4 nebo 6 straná. Návod na výrobu jednoduché hvězdy nebo anděla ze slámy
najdete v článku Slaměné ozdoby stromečku sluší

Tip redakce: Třepení slámy předejdete, pokud ji před stříháním namočíte nejméně na půl hodiny do teplé vody.

Ozdoby z citrusových plodů – plátky, řetězy i jednoduché tvary

sušené plátky citronů a pomerančů – na stromeček můžete zavěsit sušenými plátky citrusových plodů. Buď je koupíte v zahradních centrech a hobby marketech již hotové a nebo si je sami nasušíte (v troubě na teplotu do 50 oC nebo v sušičce na ovoce a zeleninu). Volbou druhů ovoce a velikosti plodů si můžete připravit zajímavou kolekci. Sytě žlutou představují především dobře zralé citrony, oranžovou dodají pomeranče či mandarinky a zelenou získáte především z limetek či ne zcela vybarvených citronů. Zajímavé odstíny (od žluté přes oranžovou) nabízí grapefruity, ale ty už mají příliš velké plody.

řetězy z pomerančové kůry – na jejich výrobu potřebujete trochu času a zručné prsty. Z čerstvé citrusové kůry si nařežete několik milimetrů silné proužky, kterou zbavíte nadbytečné bílé části. Pak už spirálovitě stáčejte jednotlivá kolečka, podobně jako na fotografii. Čím delší pruh kůry, tím větší bude kolečko. Dál už vše závisí na našem záměru a fantazii.

Kolečka navlíkejte za pomoci silnější jehly na nit - snadno tak vytvoříte pomerančový řetěz. Nit by měla být dostatečně pevná. Spirálky z pomerančové kůry můžete střídat se spirálkami z citronu či limetek a tak získat pestrý řetěz. Pro zpestření můžete navlékat mezi spirálky nastříhaná stébla slámy nebo třeba rozinky či jeřabiny. Zajímavě vypadá také střídání citrusové kůry s kořením (např. hřebíčkem, novým kořením). Aby bylo možné koření navlékat, namočte jej ve vodě nejlépe přes noc.

ploché ozdoby z pomerančové kůry - z citrusové kůry můžete snadno vystřihovat, vyřezávat či vysekávat menší obrázky. Velmi dobře vám na získání stejně tvarovaných prvků poslouží vykrajovátka (vykrajovačky) na cukroví. Zvlášť se hodí drobnější, ale jednoduché tvary, např. hvězda, kolečko, kytička, stromek, zvoneček, kometa, hříbek, rybička, měsíc.

Při vykrajování vám nejlépe poslouží kůra z co největších citrusových plodů. Asi největší plochu kůry získáte z grapefruitů. Opatrně vydlabejte dužinu a rozprostřete co nejvíce do plochy. Pak už zvolte požadovaný tvar a z kůry jej vykrojte či vystřihněte. Pochopitelně, že vykrajování není tak snadné, jako když pracujete s těstem.

Někdo používá ke snadnějšímu proražení citrusové kůry dřevěnou paličku. Neméně dobře vám poslouží obyčejná dřevěná vařečka. Stačí, když ji položíte přes formičku a rukou zatlačíte na vzniklou plochu. Získané obrázky navlékněte na pevnou nit podobně jako řetěz.