Na výrobu dekorace budeme potřebovat

Kromě dřevěného koláče, tedy plátu dřeva vysokého asi 4–5 cm o průměru okolo 30 cm, budeme potřebovat několik rozkvétajících narcisů i s listy, jeden až dva miniaturní narcisy i s cibulemi a několik květů sedmikrásek. Využijeme také svazek větviček z břízy, kterou však můžeme nahradit čerstvými větévkami z lísky nebo vrby. V aranžmá můžeme uplatnit i rozkvetlé plnokvěté pryskyřníky nebo jiné cibuloviny, které nám právě začínají nakvétat v zahrádce.

Na dekoraci plátu využijeme mech, krátké větvičky z buxusu, žlutou cibuli sazečku, skořápky z vajíček, zajíčka vyřezaného ze dřeva, zelený filc a dekorační lýko přírodní barvy. Lýko a filc můžeme nahradit velikonoční stužkou. Na závěrečné dozdobení se budou hodit kropenatá drobná peříčka. Pro lepení bude potřeba tavná lepicí pistole a jedna náplň do ní.

Jak postupovat při tvorbě

Z březového nebo vrbového proutí upleteme věneček o průměru, který bude menší, než průměr dřevěného plátu. Věneček uložíme na dřevěný plát.

Okolo dřevěného plátu obtočíme buďto proužky zeleného filcu a přírodního lýka, nebo můžeme zvolit stužku s velikonočním motivem. Pokud má plát dřeva také hezkou neoloupanou kůru, můžeme ho nechat bez přizdobování.

Do věnečku po okrajích vetkneme krátké větvičky buxusu a do středu věnečku vložíme na čtverec z igelitu vodou nasáklou zelenou aranžovací hmotu. Do jejího středu uděláme otvor na zkumavku s vodou.

Prostor mezi věnečkem z břízy a aranžovací hmotou vyplníme mechem. Mechem zakryjeme i aranžovací zelenou hmotu kromě místa uprostřed, kam vložíme zkumavku s vodou.

Nadrátkujeme si sedmikrásky, pryskyřníky a narcisky i s cibulemi, abychom je mohli pohodlně vpichovat do aranžovací hmoty.

Po obvodu věnečku vlepujeme do mechu cibuli sazečku, přidrátujeme mini narcisy přes jejich cibule. Přilepujeme rozpůlené skořápky vajec, do kterých vlepíme vždy kousek mechu a na něj cibulku sazečky.

Z boku dolepíme zajíce vyřezaného ze dřeva a do zkumavky s vodou uprostřed aranžmá vložíme několik rozkvétajících narcisek a pár proutků z břízy. Na závěr aranžmá dozdobíme kropenatými hnědými pírky.

Pro udržení svěžesti květin a mechu v aranžmá můžeme celou dekoraci každý den kropit nebo rosit rozprašovačem.