Česnek je na skladování nenáročný
Podařilo se vám sklidit nebo nakoupit úctyhodné množství česneku a spekulujte teď, co s ním? Skladování česneku není náročné, přesto se hodí vědět, čemu se vyvarovat. Česnek se dá velmi úspěšně skladovat jen v copu nebo svazku ve váze, ale jde to i jinak. Proč se hodí česnek zmrazit?
Co radí profíci? Nejlepší skladování česneku není jen jedno. Hospodyně mají různé vychytávky, poslechněte si rady pěstitelky v tomto příspěvku z YouTube kanálu Česká potravina CZ.
Česnek vyžaduje sucho, můžete ho ale i mrazit
Jak jste si mohli poslechnout také v tomto příspěvku, pro skladování česneku je nejvýhodnější suché prostředí. Česnek totiž není nijak náročný na teploty a je celkem jedno, jestli bude ve sklepních nebo pokojových teplotách celý rok.
Nejzásadnější je vzdušná vlhkost a čím vyšší, tím hůř pro česnek. Suché prostředí s dobrou cirkulací vzduchu může být ideální jak na kuchyňské lince, tak například v chodbě vašeho bytu.
Jak zmiňuje pěstitelka v příspěvku, úspěšně lze skladovat česnek také mražením v lednici. Na jednu stranu je to náročnější na prostor a energie, na druhou si česnek zachová velmi vysokou nutriční kvalitu po dlouhou dobu. I když se dříve mělo za to, že potraviny, respektive především různé plodiny, mražením degradují, není to tak docela pravda.
Mražením si česnek zachová nutriční kvalitu
Obecně záleží především na obsahu vody v plodině. Voda zmražením nejen expanduje, ale také mění svoji strukturu a tím se může podílet na potrhání tkání plodu.
Markantní je to především u velmi šťavnatého měkkého ovoce jako jsou jahody, maliny a další. I když je mráz sice potrhá a po rozmrazení jsou mělké a textura nehezká, potravina si udržela velmi vysokou výživovou hodnotu. Ale hodí se spíš do omáčky, džemu nebo na koláč.
Například i Ministerstvo zemědělství USA uvádí, že se výživová hodnota potravin během skladování v mrazničce nemění nebo dochází jen k docela zanedbatelným změnám. Naopak vypichuje fakt, že pokud zmrazíte ovoce či zeleninu v okamžiku její nejvyšší kvality, tato se zachová a vy budete mít možnost takto kvalitní potravinu používat o to déle.
Zvažte tedy pro i proti skladování v mrazáku. Máte-li místo, stačí česnek oloupat a vyjmout jednotlivé stroužky. Ty se pak hodí zmrazit na tácku, aby každý jednotlivý stroužek zmrznul zvlášť, a pak teprve je sesypejte do jedné nádoby nebo sáčku, ve které budou čekat na své použití v mrazáku.
Zdroje: health.com, carmyy.com