Skladování ovoce a zeleniny je zkrátka nevyhnutelné. Nemůžete zkonzumovat všechno. Pokud ale chcete potraviny skladovat správně, je důležité vědět, jaké druhy můžete skladovat vedle sebe, a jaké druhy se navzájem nemají rádi.
Když budete toto vědět, už se vám nikdy nestane, že by vám začaly ve špajzu klíčit brambory, protože jste je dali vedle této zeleniny. Podívejte se, co je potřeba vědět, abyste správně skladovali potraviny.
Youtube video, jak skladovat brambory, aby vám nevyklíčily, najdete na kanále Davis TV:
Klíčící brambory
Co se týče brambor, je velice důležité si pamatovat, že produkují ethylen. Ethylen je plyn neškodný pro člověka, ale bramborám urychluje proces zrání. Když se spojí s potravinou, která je citlivá na ethylen, brambora vám začne klíčit.
A která zelenina je citlivá na ethylen? Cibule. Pokud tedy skladujete cibuli vedle brambor, je více než pravděpodobné, že se na vašich bramborách objeví kořeny a začnou vám klíčit. To samé platí pro česnek. Udržujte tudíž jak brambory, tak cibuli a česnek na tmavém a suchém místě, ale v bezpečné vzdálenosti.
Co se týče cibule, držte ji daleko i od jablek. Jablka jsou podobně jako brambory potravinami, které produkují ethylenové plyny. To neznamená, že se vám z jablek vyklube jabloň, ale jablka, která jsou v blízkosti cibule, převezmou její odér.
Pokud tedy budete uchovávat jablka a cibuli vedle sebe, jablka začnou smrdět jako cibule, což není úplně příjemné. Udržujte proto jablka daleko od cibule, pokud vám jablka s cibulovou vůní působí nelibě.
Co neskladovat společně
Tato pravidla neplatí jen pro brambory, cibuli a jablka, ale spoustu dalšího ovoce a zeleniny. Je důležité tudíž oddělovat potraviny, které produkují ethylen s potravinami, které jsou na ethylen citlivé. První příklad již znáte, brambory-cibule.
Dalšími jsou avokádo-banány, hrozny-mrkve, meloun-květák, papriky-hlávkový salát, hrušky-okurky a broskve a nektarinky s listovou zeleninou. Tím se vyhnete nepříjemnostem a veškeré vaše skladované potraviny budou v bezpečí a jejich kvalita nebude ohrožena.
Zdroje: www.lord.eu, www.cascade-kuchyne.cz