Stačí chvilka a váš pečlivě poskládaný outfit má vadu na kráse. Potřebujete vyčistit skvrny či odstranit pomačkané záhyby na oblečení? Problém zvládnete vyřešit i daleko od domova, bez pračky a žehličky v dosahu.

Skvrny vyřešíte za poklusu

Nečekanou skvrnu na triku nebo šatech je samozřejmě nejlepší co nejrychleji namočit a zaprat. Pokud špína nezaschne, je její odstranění daleko snazší. Daný kousek oblečení nemusíte ani svlékat, expresní vyprání zaručí kuchyňská houbička. Navlhčete ji a vydrhněte její jemnější stranou znečištěné místo. Se skvrnami si ale dokážete poradit i jinak.

  • Bílé stopy od deodorantu několikrát přejeďte navlhčeným ručníkem nebo silonkou, za pár vteřin nebude po nevzhledných pruzích ani stopy.
  • Na mastné skvrny je nejlepší prostředek na nádobí, který zapracujete do látky a propláchnete malým množstvím vody.
  • Hodně odolné jsou stopy od make-upu, poradíte si však pomocí pěny na holení. Zapracujte menší množství pěny do do látky, nechte chvilku působit a pak setřete vlhkým hadříkem.
  • Rtěnku zase zdoláte pomocí laku na vlasy. Přestříkněte inkriminovaný kousek sprejem a až bude příležitost, vyperte.

V případech nejvyšší nouze použijte maskování. Mějte vždy po ruce malý šátek, případně brož. Ozdoba umístěná na strategickém místě překryje vadu a nikdo si ničeho nevšimne.

Žehlení bez žehličky?

Poradit si se zmuchlaným oblečením bez žehličky není neřešitelný problém. Existuje mnoho způsobů, díky kterým bude vaše prádlo zase hladké. Místo žehličky se na menší plochu dá použít žehlička na vlasy, k vyhlazení látky se dá použít též dno nahřátého hrnce. Oblečení je možné také navlhčit, třeba párou z rychlovarné konvice, a nechat vyvěsit. Podobně zafunguje i pára z horké sprchy. Pomačkaný kousek pověste na ramínko, umístěte do sprchy a pusťte horkou vodu. Asi za deset až patnáct minut se záhyby vyhladí. Další možností je prádlo srolovat a zatížit. Vezměte zmačkaný kousek a zarolujte ho do pevné ruličky. Poté je nutné ho zatížit nějakým předmětem nebo umístit pod matraci. Asi za hodinu ho vyjměte, roztáhněte a uhlaďte. Výsledek nebude dokonalý, ale celkový dojem výrazně zlepšíte. Nebo zkuste prádlo vyrovnat pomocí navlhčeného ručníku. Položte zmačkaný kousek na rovný povrch a dobře uhlaďte. Překryjte ho navlhčeným ručníkem, přitisknete a nechte zatížené dokud neuschne. Jestli řešíte problém se zmuchlaným prádlem na cestách pravidelně, pořiďte si do výbavy speciální sprej určený pro narovnání prádla (žehlička ve spreji, přípravek pro ruční žehlení prádla).

Už nikdy více odřená stehna

S létem přichází ruku v ruce vzdušné oblečení pestrých barev, šaty a sukně. Strašákem pro ženy plnějších tvarů jsou odřená stehna, která se pod sukní o sebe třou a dokážou pekelně bolet i několik ní. Preventivně se proti tomu dá bojovat pomocí kraťásků, které oblečete pod sukni. Stejně dobře poslouží i staré punčocháče. V příslušné výšce jim ustřihněte nohavice a máte lehké a nenápadné kraťasy pod šaty.

Velmi oblíbené v poslední době jsou ochranné pásky na stehna, bandaletky. Jsou nejen účinné, ale zároveň i úžasně vypadají, takže působí atraktivně i když náhodou zpod sukně vykouknou. Možnou alternativou je i ošetření stehen pomocí deodorantu, vazelíny, jeleního loje, dětského krému proti opruzeninám nebo dětského pudru. S jejich pomocí snížíte tření stehen a zvládnete se tomuto nepříjemnému problému vyhnout.