Do jaké míry můžeme půdní prostor využít, to vedle jiného určuje

  • sklon střechy,
  • výška použitých trámů,
  • stav krovu,
  • umístění komínů,
  • možnost instalace vodovodních a odpadních rozvodů, elektřiny a osvětlení a další stavební prvky.

To vše dohromady rovněž ovlivňuje cenu přestavby.

Střecha určí, co se pod ní vejde

Střešní konstrukce musí být dostatečně pevná, aby unesla tepelnou i hlukovou izolaci, podhledy a další materiál. Ale i pod kvalitní střechou lze k obytným účelům někdy využít jen polovinu z celkové plochy půdních prostor.

Dejte pozor na dřevo

Při prohlídce půdy zkontrolujeme dřevěné konstrukce, především ty zakryté a uložené ve zdi − pozednice, prahy a vazné trámy. Zaměříme se přitom nejen na dřevomorku a jiné houby, ale také na vlhkost.

Pokud žádné vady neshledáme, dřevo po lehkém zbroušení ošetříme nátěry proti dřevokazným houbám, plísním a dalším škodlivým organismům (Biochemit CZ, Lignofix atd.)

Poté trámy natřeme nejlépe transparentním vodou ředitelným lakem, pod nímž vynikne přirozená kresba dřeva. Bude se to hodit zejména tam, kde trámy využijeme jako stylový prvek interiéru. I tady však platí, že méně znamená více: Trámy by měly být přiznané pouze tam, kde nebudou rušit.

Ujasněme si včas

  • Výšku stropu. K bydlení potřebujeme strop ve výšce minimálně 230, lépe však 260 cm.
  • Úpravy tvaru střechy. Nejspíš jich bude zapotřebí kvůli přístupovému schodišti. Přestavba střechy bude stát dost peněz.
  • Umístění koupelny. Zvážíme možnosti, kudy přivedeme teplou a studenou vodu, kudy odpad, topení, elektřinu či plyn.
  • Vytápění. Zkontrolujeme komín, a to i z hlediska možnosti napojit na něj topidlo přímo v podkroví.
  • Umístění oken. Z oken bychom měli mít dobrý výhled. Doporučuje se výška dolního okraje zhruba 90 až 110 cm od podlahy.
  • Sklon schodiště by rozhodně neměl být větší než 45 stupňů.

Na izolaci nešetřete

Moderní kvalitní izolace dokáže setřít rozdíly mezi teplotami v domě pod střechou a v nižších podlažích. Aby tepelná izolace splnila svůj účel a aby nevznikaly pod střechou stavební poruchy, tepelné mosty ani podmínky pro vznik plísní, musí být náležitě aplikována, například směrem dovnitř opatřena parotěsnou zábranou a od střešní krytiny zase oddělena difuzní fólií.

Samozřejmostí by mělo být dokonalé provedení spojů a napojení na štítové stěny. Izolační materiály mají mnohem menší propustnost než klasické zdivo, a tak hrozí, že se mohou v podkrovním bytě hromadit vodní páry.

Proto je v bytech pod střechou tak důležité pravidelné větrání. Odizolovat je třeba i podlahu − proti kročejovému hluku.

Důležitá jsou okna

Tvrdí se, že pro lepší pocit člověka by mělo být i v půdním bytě aspoň jedno okno obyčejné, tedy svislé, a to nejlépe ve štítové stěně, případně v arkýřích.

Zbytek světla už dodají okna šikmá. Prosklená plocha by měla odpovídat zhruba 10 až 15 % z celkové plochy místnosti.

Pro střechu s mírnějším sklonem se hodí okno výklopné, které po otevření neubírá vnitřní prostor.

Okna kyvná, tedy ta, která se otáčejí kolem středové osy, se uplatní skoro v každém podstřešním prostoru. Existují i okna posuvná, ale jsou drahá.

Součástí střešních oken je vnější oplechování, nejčastěji hliníkové s lakovaným povrchem, dražší verze ho mají měděné nebo z titanzinku.

Schody až na závěr

Schodiště může přijít na několik, ale také desítky tisíc korun. O ceně často rozhoduje místo, do kterého se schodiště musí vejít. Jinak si budeme připadat jako na žebříku.

Výška schodu se doporučuje 18 cm a jeho hloubka 30 cm. Ideální by byla šířka aspoň 80 centimetrů. Schodiště zadáme k výrobě až na závěr přestavby, kdy je jasné, jak vysoko je položená podkrovní podlaha.

A co s nábytkem?

Pod zkosené střechy se nevejdou běžné nábytkové sestavy. Řešením může být kuchyňská linka či skříně zhotovoné na míru a sem tam nějaký jednotlivý praktický a hezký kus nábytku.

V podkrovních bytech se osvědčuje využívat jednu hlavní místnost současně jako obývák, pracovnu, jídelnu, kuchyni, předsíň i chodbu. Jako samostatné místnosti slouží pouze ložnice a sociální zařízení. Této dispozici by měl odpovídat výběr nábytku.