Zdroje:www.idnes.cz,www.chytre-bydleni.cz

Proč je potřeba radiátor odvzdušnit?

Odpověď je velice jednoduchá. Kotel ohřívá vodu, která je uvnitř radiátoru, a díky ní topení hřeje. Pokud zůstane v trubkách a radiátorech vzduchová bublina, pak nebude radiátor řádně fungovat. Vám bude zima, protože topení bude hřát jen z části. Díky tomu také poznáte, že je něco špatně. Než se obrátíte na topenáře, raději zjistěte, zda není nutné radiátory v bytě či domě odvzdušnit. Je to práce na chviličku.

Jak poznat, že je třeba odvzdušnit topení?

To je velmi jednoduché. Ohmatejte radiátor. Pokud hřeje stejně na obou stranách, pak je vše v pořádku. Jestliže je ale na jedné straně horký a na druhé ne, pak je jisté, že je uvnitř topení uvězněna vzduchová bublina. Tu je nutné vypustit, respektive topení odvzdušnit. K tomu bude třeba pootevřít ventil a nechat pracovat tlak vody. Ta bubliny vzduchu vytlačí ven.

Jak postupovat při odvzdušnění?

Odvzdušnění je jednoduché a zvládne ho každý. Než se vrhnete na samotné otevírání ventilů, ujistěte se, že je v sytému dostatek vody. Ta se někdy musí doplňovat. S odvzdušňováním začněte radiátory, které jsou v nejspodnějších místnostech. Pokud budete pracovat od přízemí nahoru, případně uvolněné bublinky budou stoupat směrem vzhůru, a vy se nakonec zbavíte veškerého vzduchu v topení.
Na samotné odvzdušnění stačí nachystat kyblík nebo jinou nádobu, kam můžete případně zachytit vytékající vodu. Hadr na úklid nezachycených kapek vody a rozhodně klíč k topení. Ten může často nahradit mince. Podívejte se, jaké máte ventily na topení a hned bude jasné, který jiný nástroj lze použít. Ventil radiátoru by nemělo týt těžké pootočit. Pod ventil nachystejte nádobu či hadr a pootočte jím, ale jen trošku, maximálně o půlku závitu. Protože jde o odstranění bubliny, pocítíte možná proud vzduchu, který může být i velmi horký. Častý je také únik bublinek a nepatrné hvízdání nebo prskání. Za chvilku po otočení ventilu začne voda vytékat ven. Pokud už nic nebublá, pak otočte ventilem zpět a uzavřete jej. Takto pokračujte v celém domě, až obejdete veškeré radiátory i v nejvyšším patře.