Tajemná zelená koule

Řasokoule zelená (Cladophora aegagropila) svým vzhledem připomíná mechovou kouli, známá je také pod označením marimo nebo japonská mechová koule. S mechem však nemá nic společného. Je to druh vlasovité zelené řasy, která je v přírodních podmínkách stále vzácnější. Žije v několika jezerech na severní polokouli. Proto bývá někdy označována i poetickým názvem jezerní skřítek. Asi nejznámější je její výskyt v jezeře Akan na japonském ostrově Hokkaidó. Tam dorůstá průměru až 20-30 cm. V případě této rostliny jsou to rozměry vskutku pozoruhodné. Vždyť průměrný roční přírůstek řasokoule činí pouhých 5 mm. Z velikosti řasokoule je tak možné odhadnout i její stáří.

Řasokoule zelená nemá žádné jádro. Je to vlastně seskupení řas, které má tři růstové formy. První z nich je epifytická a vyhovují jí více zastíněné části kamenů, druhá forma je kulovitá, zatímco třetí jsou malé trsy samotných vláken, jež vytvářejí na dně jezer koberce.

Péče o řasokouli je snadná

Řasokoule mají minimální nároky na péči. Mohou vegetovat buď v samostatné nádobě (sklenici, areáriu, teráriu), nebo se mohou stát součástí akvária. Nádoba by neměla být příliš malá – rychleji se v ní ohřívá a kazí voda. Řasokoulím nesvědčí ani vysoké teploty – proto je nedáváme na přímé slunce ani nad topení. V teplém období můžeme dát na noc řasokouli do chladničky a nebo jí „přilepšit“ pár kostkami ledu.

Jejich nároky jsou zcela minimální, nepotřebují žádné hnojivo. Pouze jednou za týden až dva jim musíme vyměnit vodu. Pokud nemáme k dispozici čistou říční, tak můžeme použít převařenou a odstátou. K péči o řasokouli patří i již zmíněné mazlení. Ano, můžeme si ji klidně válet mezi dlaněmi. Buď jen tak, nebo ji můžeme lehce promnout pod vodou. Pro nás to bude příjemný pocit, řasokouli to udržuje v dobré kondici. A pokud se vám náhodou při manipulaci řasokoule rozdělí, nic strašného se neděje. Obě části můžete koulením v dlaních opět snadno spojit. Názorně je vše dobře vidět v následujícím videu.

Zdroj: Youtube

A pokud nemáme zrovna čas nebo náladu se s řasokoulí mazlit, stačí do ní občas šťouchnout a pootočit ji. Jedině tak bude stále pěkně kulatá a bude rovnoměrně přirůstat. V přírodě se o vše postarají vodní proudy, v domácích podmínkách postačí i šťouchnutí obyčejným brčkem.

Řasokoule v ohrožení

Řasokoule zelená patří mezi druhy, které jsou velmi citlivé na množství živin ve vodě. Jejich přebytek (v důsledku zemědělství a chovu ryb ), spolu s ukládáním bahna z lidské činnosti, jsou považovány za hlavní příčiny jejich vymizení z mnoha jezer. Proto jsou místa jejich přirozeného výskytu vyhlášena za chráněná území. Přesto však můžeme tuto pozoruhodnou rostlinku zakoupit. Řasokoule o průměru 1 cm seženete i pod 20 Kč, naopak kusy o velikosti nad 5 cm se prodávají i za 200 Kč.

Zdroj: https://youtu.be/1siRdL2In0A?t=160
web-japan.org/atlas/nature/nat15.html