V bytě vládnou světlé barvy a skandinávská jednoduchost.
Zdroj: Archiv Receptář

Geniálně zrekonstruovali byt 45 m2 a vytvořili bydlení pro čtyřčlennou rodinu

Byt nad obchody v centru australského letoviska Torquay byl původně určen k sezonnímu pronájmu. Když jedete na dovolenou k moři, malý levný byteček vám poskytne víc místa než hotelový pokoj, a navíc tu máte více soukromí i vlastní kuchyňku. Manželé Nick a Michelle si však tento prázdninový apartmán zvolili za svůj stálý domov. A brzy to nestačilo.

Malý prostor i omezený rozpočet

Dvě malé děti sice měly svůj pokojík, ale rodiče spali v obýváku hned vedle kuchyňské linky. Přirozeně se přitom potýkali i s nedostatkem úložného prostoru, některé věci jen tak zasunuli pod postel na podlahu. Když oslovili designérku Jean Graham ze studia Winter Architecture, aby jim pomohla byt zrekonstruovat, svěřili se jí, že jejich rozpočet činí pouhých 18 tisíc australských dolarů, což je v přepočtu asi 300 tisíc Kč.

Žádná velká přestavba nebo změna dispozice se tedy konat nemohla. Designérka se zaměřila na vytvoření úložných prostor, k čemuž využila cenově dostupný nábytek z obchodního domu Ikea a nechala ho potáhnout březovou dýhou, aby nevypadal lacině. V dětském pokoji vytvořila oběma dětem vlastní koutky s pomocí vyvýšených postelí se závěsy a příčku mezi pokojem a obývákem pokryla nástěnkou, která zároveň tlumí zvuk a slouží jako akustická izolace mezi zónou rodičů a dětí.

Obývák, jídelna a ložnice v jednom

Manželská postel je nově umístěna na platformě s výsuvnými šuplíky a od kuchyňského koutu ji odděluje stěna, do které se ráno schovají peřiny, čímž se postel změní na pohovku. Abyste od jídelního stolu nekoukali přímo do postele, platforma na spaní se dá zakrýt lehkou záclonou. Ke stěně za postelí je dále připevněn sklopný barový pultík, jenž se dá využít při vaření jako pracovní deska navíc.

Kuchyňka byla sama o sobě ponechána v původním stavu, přibyla jen veliká spíž, která zakryla neprakticky umístěný vchod do koupelny, kam se nyní vchází z chodby. V koupelně manželé jen vyměnili obklady a spokojili se s původní sanitou.

Světlé barvy, skandinávská jednoduchost a důraz na funkčnost učinily ze stísněného bytečku příjemné a útulné bydlení, kde se o vás nepokoušejí klaustrofobní pocity. Díky výhledu na moře vám navíc připadá, že jste pořád na dovolené.

Akční letáky