Kuchyně je středem každého domova i rodiny. A protože koloběh života nezastavíte a všechno postupně stárne, není ani vaše kuchyně možná už tak pěkná, jako kdysi bývala. Postupně ztratila svůj lesk a původní barvu. Pokud už vás vaše stará kuchyně omrzela, vylepšete si ji. Máme pro vás pár nápadů, jak ji dodat šmrnc, styl i lepší prostor k využití.

Věřte si a nepodceňujte se

V první řadě v sobě přestaňte pěstovat myšlenku, že máte obě ruce levé a že se na manuální práce vůbec nehodíte. Stačí jen chtít. A navíc budete mít ze sebe dobrý pocit, až uvidíte fyzické výsledky své práce.

Vdechněte starému nový život

Než se vydáte do klasických obchodů pro nové vybavení či všelijaké doplňky, zkuste nejdřív projít půdu u babičky či kumbál u rodičů. Případně navštivte bleší trh či ověřený bazar, protože mnohdy tam za pár korun seženete krásné a netradiční kousky. Stačí je doma pečlivě omýt, případně jim dopřát nový nátěr a nový originální doplněk je na světě!

Zapojte okolí a komunikujte

Vzpomeňte na své přátele či rodinné příbuzné a využijte jejich šikovnosti. Máte kamarádku, která ráda šije? Stačí vzít nevyužité odložené látky a o nové závěsy, ubrus či prostírání máte hned postaráno. Má vaše sestra oko pro detail? Pověřte ji renovací starých kousků, které je vám líto vyhodit, ale nevíte si rady, co s nimi. Rozhoďte sítě po přátelích, určitě se mezi nimi najde někdo, kdo s vámi potřebnou situaci probere a poradí.

Dvířka skříněk si za čas zaslouží výměnu

Dejte vaší kuchyni nový elegantní vzhled. Vyměňte stará opotřebovaná dvířka na kuchyňské lince za nová, případně obruste starý lak a naneste jiný. Nebo pořiďte dvířka s vysokým leskem, jsou nejen příjemné na pohled, ale kupodivu na těchto plochách není tolik vidět špína a mastnota. A další možnost? Nechte některé skříňky bez dvířek jako otevřené police.

Úchytky dodají kuchyni šmrnc

Na nová renovovaná dvířka si v každém ohledu pořiďte originální úchytky. Stojí jen pár korun, ale udělají velkou službu. Vaše kuchyně bude vypadat daleko lépe. Zda vyberete chromové, keramické či gumové, je jen na vás, jen vyberte takové, které budou v souladu s celým prostorem kuchyně.

Světlejší barvy jsou in

Světlá barva na stěnách a skříňkách okamžitě rozjasní prostor, a tak bude kuchyně vypadat o mnoho větší a honosněji. Světlé barvy odrážejí světlo a překryjí množství hříchů, včetně škrábanců, různých důlků a promáčknutí na starých skříňkách.

Doplňky by měly ladit

Doplňky doladí každý interiér a jsou velmi důležité. Pokud budete kupovat nové, zvolte dvě, maximálně tři barvy a těch se držte. Množství drobných pestrých předmětů se mezi sebou přetahuje o pozornost a tříští celkový dojem.

Změna osvětlení

Stropní světlo nebo závěsný lustr jsou dokonalým doplňkem, který může vyjádřit osobnost obyvatelů bytu. Nádherně rozjasní kuchyň a v mžiku dokáže změnit náladu celého prostoru. Vyměňte či renovujte staré svítidlo a nahraďte ho novým originálním kouskem, který každého zaujme.

Opotřebované spotřebiče

Výsledný dojem ze skoro nové kuchyně by mohl kazit vzhled zašlých spotřebičů. Stačí tak málo! Kupte si speciální sprej nebo použijte samolepicí tapetu. Pak už stačí jen dvě šikovné ruce a výsledek je na světě.

Zbavte se záclon

Majestátně a elegantně působí vždy místnosti, ve kterých je velké, čisté okno. Proto sundejte záclony, umyjte skla i rámy, které můžete případně i natřít. Uvidíte, jak se celá místnost prosvětlí. A pokud by vám do oken koukali lidé z ulice nebo protějšího paneláku, zkuste navečer zatáhnout třeba žaluzie, které také mohou být originální. Třeba látkové, dřevěné či barevné.

Stůl má být vždy dominantou

A když už jste se pustili do všech těch změn, zaměřte pozornost i na jídelní kout. Jestliže máte ubrusy, schovejte je a nechte je jen pro slavnostní příležitosti. Pořiďte si pěkné, moderní prostírání, přidejte podsedáky nebo polštáře a doprostřed stolu umístěte květinu.

Zdroje: www.living.cz, www.ceskykutil.cz, www.dumnapadu.cz