Venkovský styl schabby chic se hodí nejen chalupu, romantické ladění bude slušet i ložnici, obývacímu pokoji či koupelně. Hodně zdobné styly však snadno sklouznou k přeplácanosti, proto je dobré mít celkový ráz místnosti dopředu promyšlený. Které hlavní body musíte dodržet, když chcete originální, pohodlné a zároveň vkusné bydlení v shabby chic stylu?

Kombinace starého s novým

Vydáte-li se cestou interiérového designu ve stylu schabby chic, budete překvapeni, kolik různých možností nabízí. Pro zařízení místností využijete celou řadu kousků nábytku i doplňků, které možná už dlouho odpočívají na půdě nebo v komoře. Svoje místo najde prádelník po babičce, stejně jako lampička z blešího trhu nebo proutěný košík objevený ve stodole. Zapátrejte ve starožitnictví nebo v bazarech a hledejte nábytek s historií, ze kterého dýchá atmosféra zašlých časů. Takové originály budou právem tvořit základ nového interiéru, který dotáhnete několika kousky z běžných obchodů. Parádu udělají i v původním stavu, schabby chic stylu naprosto nevadí odřená barva, odprýsknutý lak nebo naťuknutý povrch, drobné nedokonalosti a patina jsou naopak ceněné. Celkový ráz místnosti pak velmi dobře doplní nejrůznější vintage drobnosti jako jsou staré rámy na obrazy, porcelánové nádobí, výrobky z proutí, polštářky a bytový textil.

Klasické materiály

Dbejte na to, aby vše, čím se obklopujete bylo z tradičních materiálů, syntetické materiály jako je plast nebo překližka nemají v prostoru co dělat. Ve schabby chic interiéru dopřejte rozmach hlavně masivnímu dřevu, kovu s patinou, porcelánu, proutí, nebojte se ani přírodního dřeva či kamene, pro tvorbu textilních doplňků sáhněte po bavlně, lnu či hedvábí. Budete se divit, jaké zázraky vytvoříte z přírodnin nasbíraných při procházce. Větve ze stromů, sušené květiny nebo malované kameny poskytnou dostatečný vyžití pro šikovné ruce a kreativního ducha.

Doplňky z domácí dílny

Ručně dělané dekorace a výrobky vytvořené doma jsou pro schabby chic neocenitelné. Zručnější jedinci se pustí do renovace starších kousků nábytku, které většinou stačí natřít nebo docílit omšelého vzhledu pomocí techniky patinování. Punc originality dokážete vdechnout nejen nábytku, ale i doplňkům. Do interiéru skvěle zapadne vlastnoručně ušitý ubrus nebo povlaky na polštář, uháčkované prostírání, krajkové ozdoby, ručně malované kameny, aranžmá z čerstvých nebo sušených květin nebo doplňky zdobené technikou decoupage.

Zajímavé detaily

Drobné dekorace se nesou v romantickém duchu a nejčastějším motivem pro výzdobu jsou květiny. Jednoznačně nejpopulárnější jsou růže, často se objevují také hortenzie nebo pivoňky či levandule. Květiny se uplatňují ve vázách či suchých vazbách, květinové vzory zdobí přehozy, závěsy, koberce, ale třeba i porcelán. Potisk květin se může objevit i na tapetách, pokud nezahltí celý prostor a je vhodně vyvážen tlumenou barevností zbytku místnosti. Nebojte se použití jemné krajky, volánků, výšivky ani kanýrů, žádané jsou různé ornamenty, puntíkové vzory, vlnky apod. Vše v jemné a čisté podobě, provedené nejlépe v něžných barevných odstínech.

Neutrální barvy

Právě proto, že dekorace a textil jsou pokryté náročnými vzory a rozličnými barvami, je potřeba celkový ráz místnosti poněkud zklidnit a dodat mu harmonický tón. Z toho důvodu je na stěny a nábytek volená nejčastěji barva bílá, krémová nebo béžová, doplněná o jemné pastelové tóny růžové, fialové, zelenkavé či bledě modré, které navodí pocit klidu a pohody.