Přírodní rostlinná mýdla

O přírodních mycích prostředcích jsme se bavily s kamarádkami už dávno. Vůbec jsem netušila, která bije. Používala jsem sice přírodní kosmetiku, ale v lahvičce s nálepkou. Když mi šampón plný olejů došel, zašla jsem si jej koupit do specializovaného obchůdku, kde všechno voní po tea trea oleji, pomerančových květech a vanilce. Když Tamara zmínila „mýdlové ořechy“ skutečně jsem netušila, že něco takového existuje. A prý jsou to obyčejně kaštany. Cože?

Kaštan koňský a mýdlové ořechy

Jírovec maďal neboli také kaštan koňský (Aesculus hippocastanum) na podzim plodí nám notoricky známé kaštany, které jsou díky velkému obsahu saponinů vhodné i k umývání. Plody kaštanů se dají použít k mytí nádobí či k praní šatů, ale můžete jej použít i na umytí vlasů, k čištění zubů nebo jako přísadu do koupele. K těmto účelům se používá prášek z usušených a pomletých plodů. Jírovec maďal neboli kaštan koňský je zkrátka naší evropskou obdobou známých mýdlových ořechů z tropického stromu Sapindus mukorossi. Prášek z kaštanů má navíc i další využití, a to především v přírodní medicíně.

Mydlice vás namydlí od hlavy až k patě

Mydlice lékařská (Saponaria officinalis) je vytrvalá, bylina, která se hojně vykytuje u nás od nížin až po vyšší polohy. Jde o rostlinu, která byla hlavně ve středověku hojně používána k léčení. Z jejího názvu je patrné, že lidé už dávno věděli o jejím využití k umývání. Dokonce se používala k očištění magických pomůcek či sloužila k mytí během rituálních koupelí. Mydlici můžete použít pro mytí vlasů. Zvláště ji ocení všichni, kdo trpí nemocemi pokožky hlavy. Odvar se také používá k praní velmi jemných tkanin, k nimž je šetrný. Pro přípravu mýdla se listy a stonky mydlice vaří ve vodě po dobu patnácti až dvaceti minut. Po scezení rostlinných zbytků je odvar vhodný k použití.

Vyrobte si rostinné mýdlo z plaménku

Clematis čili planének je také ideální k výrobě mycích prostředků. Tato popínavá rostlina je běžně k vidění v českých zahradách a její pěstování není nijak náročné. Díky vysokému obsahu saponinů v listech i květech lze plamének použít jako mýdlo či šampón. Abyste získali mýdlovou tekutinu vhodnou k očistě, stačí květy a listy povařit.

Šeferdie je také rostlinné mýdlo, ale u nás neroste

Na mytí se používají i další rostliny. Například se můžete dočíst o druhu šeferdie (Shepherdia rotundifolia). Jde ovšem o endemický druh, který roste jen v Coloradu ve Spojených státech. Všechny tři druhy, které k šeferdiím patří, pocházejí ze Severní Ameriky.

Kořeny juky mydlí už po staletí

Yuca glauca je odrůda dobře známé juky, která se u nás běžně pěstuje, a její kořen se používá k přípravě rostlinných mýdel. Kořeny juky zpracovávali už původní obyvatelé Ameriky. Výroba šampónu z juky je poměrně jednoduchá. Rostlina se vykope ze země i s kořeny a tenké kořínky se odříznou od mohutnějších částí. Poté se umyté a oloupané kusy silnějších kořenů nakrájí na větší kostičky a takto připravené kořeny juky už stačí jen rozmixovat, tak aby vznikla konzistentní hmota jantarové barvy. Tu je možné rovnou použít, ale dá se i zamrazit nebo usušit.

Rostlinné mýdlo i jed

Květina Chlorogalum pomeridianum neboli mýdlová rostlina je rozšířená pouze v Severní Americe, kde ji jako mýdlo používali už původní místní obyvatelé, přestože její cibule obsahují jedy. Lidské tělo tyto jedy však špatně vstřebává, takže obavy nejspíš nejsou na místě. Mýdlo z cibule této rostliny se nejčastěji používá k mytí vlasů, účinně totiž zabraňuje vzniku lupů.

Zdroje: https://cs.wikinew.wiki, https://www.motherearthnews.com/, https://balconygardenweb.com