Mravenci vnímají vůně jinak

Mravenci vnímají pachy jinak než my, protože většina rostlin, jež nesnášejí, nám lidem krásně voní. Jedná se o rostliny, které můžete pěstovat doma, případně v létě v okolí domu. Navíc z nich budete mít ještě i užitek. Jde totiž o bylinky, které používáme jako koření. Víte, které z nich jsou mravencům nejodpornější?

Bylinky proti mravencům

Máta, šalvěj, tymián, bazalka i levandule jsou pro mravence nepříjemnou bariérou. Pokud vás zlobí v okolí oken, nabízí se začít byliny pěstovat právě tam. Na jaře si pak můžete okna či vchod osázet bylinami i zvenčí. Mátu lze pěstovat v domácích podmínkách velmi dobře. Miluje vlhko a rychle pustí kořínky i ve sklenici s vodou. Její množení je proto velmi jednoduché a není třeba čekat na klíčení semen. Stačí jen mít snítku čerstvě ustřižené máty. I rozmarýn je rostlinou vhodnou do interiéru, ale není to tak jednoduché jako u máty. Na rozdíl od ní má radši sušší dobře propustnou půdu a hodně slunce. Klasický i citronový nebo pomerančový tymián lze doma dobře pěstovat v místě s rozptýleným světlem. Nesmíte jen přemokřit zeminu, ale na pěstování bývá tymián jednodušší než rozmarýn.

Mravence odradí i nasušené koření

Krom čerstvých živých rostlin na mravence platí i sušené byliny rozmístěné různě po domě. K tomu se také výborně hodní sklizená levandule v sáčcích. Pokud se daří vaší šalvěji, pak použijte i tu. Jestliže se vám bude pěstování bylinek dařit, budete mít zbraň proti mravencům i dostatek koření v kuchyni.

Mravence i pavouky můžete vyhnat aromatickými oleji

Nemáte-li sušené byliny, pak stejně dobře poslouží esenciální oleje z těchto rostlin. Aplikujte je rozprašovačem v koutech domu, kde se mravenci nejčastěji vyskytují. Použijete-li mátu odradíte od návštěvy i pavouky. Ti se naopak na podzim stahují do domů, kde jsou schopni celou zimu přečkat. Do rozprašovače smíchejte dvě deci vody s pár kapkami esenciálního oleje. Roztok zažene mravence a provoní domov.

Zdroje:https://gardeningsoul.com, https://moplants.com