Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, homeguides.sfgate.com, www.nkz.cz

Půlka cibule a listy pokojovek

Proč potírat rostliny cibulí? I když to nejspíš málokdo praktikuje, je docela nasnadě, proč je to dobrý nápad. Veškeré cibuloviny, a tedy nejen cibule, ale i pórek nebo česnek jsou známé štiplavými těkavými látkami, které iritují naše oči a cvrnknou každého do nosu. Cibuloviny totiž obsahují alicin, který je důležitou látkou napomáhající lidskému zdraví. A to stejné platí také pro rostliny, i ty mohou díky alicinu lépe prospívat, protože působí nejen antimykoticky, ale také proti škůdcům.

Jaké Eco Tipy má pro vás Tadeáš Čech? Podívejte se na jeho video příspěvek, ve kterém vysvětluje svůj přístup k pěstování pokojových rostlin:

Zdroj: Youtube

Používání cibule pro blaho pokojových i venkovních rostlin

Jak tedy cibulí ochránit pokojovky? Nejen rostliny pěstované v bytě, ale za pár měsíců i ty venkovní můžete chránit repelentem z cibule či česneku. V případě pokojových rostlin s velkými listy je možné otírat listy rozpůlenou cibulí. Je to způsob jednoduchý a účinný a rostliny svými listy mohou absorbovat i živiny z cibulové šťávy.

Ne vždy se však půlka cibule hodí. V případě, že jsou lístky prostě maličké nebo chcete použít cibuli či česnek o něco elegantnějším způsobem, můžete si také jednoduše připravit postřik.

Cibulový postřik lze použít nejen na pokojové, ale také na venkovní rostliny, zeleninu nevyjímaje. Používá se především proti sviluškám a mšicím.

Příprava postřiku z cibule

Příprava postřiku z čerstvé cibule je velmi prostá, ale budete potřebovat mixér, který vám pomůže směs dobře rozmělnit. Do mixéru nalijte tolik vody, kolik čerstvé cibule a rozmixujte v jemnou kaši. Tekutinu sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko, naplňte jí ruční rozprašovač a používejte podle potřeby.

Přidejte i feferonku

Cibulový postřik lze kombinovat i s pálivou paprikou, ta se přidává jako účinný prostředek proti housenkám a mravencům.

Související články

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube