Je čas uvařit, ale maso je stále zmrzlé?

Nemáte-li plánování a přípravu v malíku, pak se vám může snadno stát, že sice přišel čas vařit, ale maso máte ještě docela zmrzlé. Co s tím? I pro takové případy se najde celá řada zlepšováků a vychytávek od zkušených a profesionálů.

Podívejte, jak rozmrazují zmražené maso profíci v tomto příspěvku z YouTube kanálu America's Test Kitchen. K příspěvku třeba dodat, že 140 °F se rovná 60 °C.

Zdroj: Youtube

Jak jinak rozmrazovat maso?

Běžně se má za to, že bezpečně rozmrazit maso můžete ve vodě okolo 38 °C. Je to samozřejmě výrazně nižší teplota, než doporučuje předešlý videopříspěvek, nicméně pokud nechcete sledovat hodinky a být si jistí rozmražením za půl až třičtvrtě hodiny podle velikosti balíčku, pak se spolehněte raději na nižších 38 °C.

Další možností je využít mikrovlnnou troubu. Ta zpravidla také nabízí program „defrost“, kde je obvykle třeba nastavit a znát také přibližnou váhu masa. Také defrost používá pro rozmrazení nízkou teplotu, která maso povolí, ale nezačne vařit.

Rozmrazit maso můžete také v troubě při teplotách mezi 45 až 50 °C. Moderní trouby mají i program na rozmrazování podobně jako mikrovlnka.

Jak s rozmrazením pomůže struhadlo?

A co ten fígl se struhadlem? Nějaký chytrák vymyslel, že maso se dá nastrouhat na drobné plátky, které rychleji rozmrznou. Je to jistě možné, ale ne docela praktické a při strouhání takového materiálu musíte být opravdu opatrní.

Za prvé - struhadlo musí být ostré a také je nutné, aby mělo tvarované ostří na strouhání plátků. Plátky jsou obvykle zhruba půl centimetru silné a je to ostří, které se používá například na nastrouhání okurek na plátky.

Za druhé - maso nemůže být tvrdé jako kámen, ale musí být už trochu povolené.

No a za třetí si dejte veliký pozor na prsty. Až budete vyvíjet tlak na struhadlo, snadno se vám může stát, že se klouby prstů dotknete i struhadla a ublížíte si.

Pokud chcete podobným způsobem urychlit rozmrazení, nic vám nebrání maso nakrájet na plátky, kostky nebo nudličky na prkénku ostrým rovným nožem. Samozřejmě nelze krájet maso právě vytažené z mrazáku, ale když už proces rozmrazování začal. Pak je nakrájení na menší kousky poměrně praktické, pokud se vám ovšem hodí a neplánujete vařit třeba řízek.

Navíc, když je maso ještě dost pevné, krájí se na pravidelné kousky mnohem snáz. Napůl zmrzlé maso se také lépe mele nebo škrábe. Proto se hodí nechat maso částečně ztuhnout například před přípravou jater nebo tataráku, který je třeba mít dost jemný a mele se proto i několikrát.

Související články

Zdroje: kupi.cz, skrblik.cz