Části obyvatelstva rýmovník roste a prospívá bez větší námahy celoročně, dokonce ho majitelé musí často brzdit, aby nevznikla na okně džungle. Na druhou stranu některým pěstitelům živoří, ne a ne se rozjet do krásy. Kde je chyba? Možná na ni přijdete v našem článku...

Léto je za námi, děti ve školách a školkách a spolu se socializací přicházejí i rýmy, nachlazení, kašel a jiná trápení. Právě na tento nepříznivý čas je ideálním společníkem rýmovník, se kterým se dají dělat téměř zázraky. Z názvu rostliny lze jeho hlavní využití jednoduše odvodit, ale tato rostlina vás nenechá ve štychu ani po říznutí nožem, při oparu, ekzémech, dochutit s ním můžete i pomazánku a využít ho při aromaterapii, která vás zbaví i obtížného hmyzu jako bonus.

Rýmovník a jeho síla

Rýmovník je teplomilná rostlina pocházející z jižní a východní části Afriky. Dorůstá přibližně 30 – 90 cm a jeho masité listy 5 – 7 cm. Obsahuje vonné silice, vitamín A a C či omega-6 mastné kyseliny. Jeho účinky se využívají zejména při nachlazení a rýmě, kdy si lidé rozlomí jeden lístek rostliny a strčí si ho do nosu nebo si šťávou z listu potírají alespoň místo pod nosem. Každopádně užití rýmovníku je poměrně rozmanité.

Možné chyby v pěstování

Každá rostlina potřebuje péči. Rýmovník není žádná princezna na hrášku, ale občas jeho pěstování může potrápit, ne že ne. Možná se jedná o banalitu, na kterou jste jednoduše při jeho opečovávání zapomněli. Doufáme, že možnou chybu v následujících řádcích naleznete, napravíte a bude na vás na okně čekat v brzké době ta džungle!

Světlo – rýmovník má rád světlé místo v bytě, dokonce se nezalekne ani místa s přímými slunečními paprsky, v tom případě ho ale musíte dostatečně zalévat. V létě ho s klidným svědomím vystrčte ven na terasu.

Průvan a teplota – průvan nemá ráda asi žádná rostlina, v zimě by na rýmovník nemělo delší dobu táhnout a ani ho neumisťujte na okno, kde víte, že je moc studeno. Rostlina bude ráda za co nejstabilnější teplotu.

Zaštipovat – mnoho lidí se zaštipování bojí. Nechce se jim věřit, že pak bude rostlina růst jako do této chvíle. ALE! Zaštipujte od první chvíle, co se rostliny ujmete. Nenechte ji živořit s jedním šlahounem, který bude posléze zavadat, těžknout a nakonec se stejně zlomí. Zaštipování je nutnost, aby se vám vytvořil krásný pravidelný keřík.

Zálivka – zapeklitá část… v sezoně, což je zhruba duben – září, se rostlina zalévá docela ve velkém stylu. Mimosezónní zalévání je střídmější, rýmovník v tomto období odpočívá. Rozhodně ho nenechejte stát ve vodě, naopak ale ani nenechte substrát úplně vyschnout.

Související články

Zdroje: www.super-bydleni.cz, www.portalprozeny.cz, www.womanonly.cz