Sádrokartonovou desku tvoří jádro ze směsi sádry a rozvlákněného papíru či skelných vláken, které je oboustranně opláštěné speciálním papírovým kartonem. Podélné hrany sádrokartonu jsou upraveny pro snadné tmelení.

Desky ze sádrokartonu se vyrábějí v různých sílách.

  • Nejužívanější je 12,5 mm.
  • Silnější desky se používají z protipožárních důvodů, ke zlepšení akustických podmínek konstrukce či kvůli zvýšení odolnosti proti průrazu.
  • Slabší desky jsou vhodné pro ohýbané konstrukce a pro takzvané suché omítky.
  • Sádrokarton lze montovat i ve více vrstvách

Pracuje se s ním jednoduše a výsledek vypadá velmi efektně.

Obyčejný, protipožární, impregnovaný

Základním a také nejlevnějším typem je obyčejný sádrokarton (tzv. standardní), který je vhodný do všech suchých prostor, kde je běžná relativní vlhkost vzduchu. Bílý karton je opatřen modrým potiskem

Pokud předpokládáme relativní vlhkost vzduchu do 75 %, například v koupelně nebo kuchyni, použijeme sádrokarton s impregnovanou úpravou. Je zelený s modrým potiskem.

Pro zvláštní účely (např. obložení kolem krovů střešních konstrukcí) je určen sádrokarton s protipožární úpravou. Má bílý karton s červeným potiskem.

K dispozici je též kombinovaný se společnou protipožární i impregnační úpravou. Ten poznáme podle zeleného kartonu a červeného potisku.

Vícevrstvé sádrokartonové desky nebo panely jsou vhodné pod plovoucí podlahy či na podhledy.

Tvary, rozměry a síla desek

Nejčastěji se využívají sádrokartonové desky obdélníkové (o rozměrech 1,2x2 až 3 m), ale na trhu jsou i kruhové, půlkruhové nebo čtvrtkruhové desky o poloměru 200 až 600 mm.

Síly desek jsou 6,5 mm, 10 mm, 12,5 mm, 15 mm, 18 mm, 25 mm. Na stavbu běžných příček se hodí sádrokarton silný 12,5 mm, na obklad podkroví 15 mm, na podlahu 25 mm. Na podkroví a podlahu lze v krajním případě použít 12,5mm desky.

Místo zednické lžíce šroubovák

Sádrokarton jednoduše uřízneme do potřebných rozměrů a přišroubujeme vruty na konstrukci z pozinkovaných ocelových profilů nebo dřeva. Spáry a otvory po roubech se pak těsní tmelem a zabrušují. Desky můžeme zčásti i ohnout, například pro oblouky podhledů.

Výhody sádrokartonu

  • Snadno se s ním pracuje
  • Je lehký
  • Když se nám úprava nelíbí, snadno ji odstraníme
  • Není hořlavý
  • Není zdravotně závadný (pH-faktor sádry je prakticky shodný s hodnotou pH-faktoru lidské pokožky)

Systém výrazně usnadňuje renovace. Omezením je pouze vlhkost a voda, se kterou by sádrokarton neměl přijít do přímého styku. Součástí systému jsou výztužné pásky, nátěry, spárovací tmely, papírové nebo sklotextilní bandážní pásky na spoje a vruty a další.

K čemu se hodí a co může zakrýt

Sádrokartonová příčka, nenosná montovaná konstrukce, rozdělí vnitřní prostor. Vyplňujeme ji zvukovou či tepelnou izolací a lze ji také využít pro rozvody elektřiny, vody a dalších instalací.

Suchá omítka nahrazuje omítání maltou. Sádrokartonová deska se lepí na nosné zdivo speciálním lepidlem. Při použití vhodné izolace vylepší tepelné a akustické parametry původní stěny.

Nevýhody sádrokartonu

  • Nelze jej využít jako nosnou konstrukci
  • Nelze jej použít do příliš vlhkého prostředí
  • Při stavbě musíme napřed určit přesné ukotvení zařízení a polic, abychom v těch místech připravili nosnou konstrukci

Obklad stěn srovná křivou či poškozenou zeď, může nabídnout i prostor pro snadné vedení instalací, protihlukovou izolaci, posuvné dveře, skryté závěsy aj.

Podhled sníží strop a umožní skrýt instalace, jako jsou rozvody elektřiny, vzduchu, topení, vody apod. Stropní izolace z minerálních vláken vylepší tepelné a akustické vlastnosti prostoru.

Suchá podlaha je lehčí než betonový potěr, takže se hodí všude tam, kde je nosnost stropu ( tedy např. podlahy v podkroví) limitována. Sádrokarton může tvořit nosnou vrstvu pod jakoukoliv vrchní vrstvou podlahy. Na izolační vrstvu se lepí dvě nebo tři vrstvy podlahového sádrokartonu. Existují též hotové podlahové dílce z vrstveného sádrokartonu s izolaci (polystyren nebo desky z minerální vlny).

Zateplení podkroví je nejčastějším využitím sádrokartonu. Za desky se snadno ukryjí všechny potřebné vrstvy izolací a instalačních rozvodů.

Hybridní konstrukce jsou zvlášť odolnou kombinací sádrokartonových a sádrovláknitých desek.

Bezpečnostní konstrukce obsahují pozinkovaný plech. Hodí se zejména tam, kde by tradiční zeď byla příliš těžká. Požární odolnost se podle zvoleného druhu opláštění a použité minerální izolace zaručuje výdrž vůči ohni delší než 60 minut. To je minimální doba požadovaná normou

Různé možnosti povrchové úpravy

Vytmelený a zabroušený sádrokarton vyžaduje penetrační nátěr a následnou povrchovou úpravu.

Stěny lze obložit (polystyrenovými či keramickými výrobky), tapetovat (textilními, papírovými či plastovými materiály), omítat (disperzními nebo minerálními omítkami) nebo barvit (disperzními, olejovými, akrylátovými, polymerovými, polyuretanovými barvami, matovými či epoxidovými laky).

Sádrokarton bychom neměli natírat hmotami, které obsahují vápno, vodní sklo nebo silikáty. Jen výjimečně lze použít disperzní silikátové barvy.