Příliš věcí a málo úložného prostoru, to je palčivý problém mnoha domácností. První krok, který vede k jeho úspěšnému zvládnutí je nekompromisní roztřídění věcí. Nepotřebné nebo nepoužívané věci pošlete dál, prodejte, darujte nebo pro ně najděte jiné využití. Pro ty zbylé vybudujte v interiéru chytré úložné prostory, které umožní jejich praktické a komfortní využití.

Nenápadná, ale cenná místnost

Zhruba 50 % toho, co se v našich bytech ukládá, představují oděvy a prádlo. Ve většině případů se oblečení k dennímu nošení, boty, doplňky i sezónní kousky umísťují do šatníků, prádelníků a botníků. Zkuste spočítat, kolik prostoru zaberou v bytě všechny tyto kusy nábytku a představte si, jak by se interiér proměnil, prosvětlil a odlehčil, kdyby věci v nich obsažené našly své umístění jinde. Samostatná šatna sice ukrojí něco ze životního prostoru, ale v součtu pak překvapivě můžete touto změnou ušetřit pár metrů čtverečních prostoru. Kromě toho nabízí šatna i další výhody. Interiér oproštěný od přebytečného nábytku se opticky zvětší a provzdušní, nikde nebudou strašit nevzhledné kupy oblečení a neuspořádané hromady bot i kabelek. V šatně jsou všechny věci uloženy přehledně, vše je dobře po ruce a pořádek se udržuje s menším úsilím.

Prostorné šatny v domech

Šťastní majitelé menších i větších domků nemusí váhat, samostatná šatna je pro ukládání oblečení skvělým řešením. V ideálním případě vyhraďte pro šatnu jednu samostatnou místnost blízko ložnice, vzniknout však mohou i šatny pro další členy rodiny (v předsíni, u dětského či hostinského pokoje). Taková místnost pojme nejen oblečení, ale třeba i žehlicí prkno, ložní prádlo a další bytový textil. Velkoryse řešené šatny myslí i na posezení, zrcadla a najdete tu klidně i kosmetický nebo šicí koutek. Úložné prostory se však dají vyřešit i skromněji. Efektivně využitá šatna, která v maximální míře slouží jako úložný prostor, by měla mít police a regály po obou stranách. Hloubka polic se pohybuje kolem 45 cm, úložný prostor na ramínka vyžaduje ještě o 20 cm více. Mezi úložnými systémy ponechte dostatečně širokou uličku (alespoň 80 cm), aby byl možný určitý odstup a přehled o uložených věcech. Šatna by tedy měla zachovat šířku nejméně dva metry. Při zachování těchto požadavků zbudujete funkční šatnu s minimálními nároky na prostor.

Do menších bytů kompromis

Ani obyvatelé menších bytů nemusí být ochuzeni o výhody samostatné šatny. Pokud to je možné, vyčleňte pro šatnu málo užívaný prostor, jakou jsou různé komory, výklenky nebo zákoutí v chodbě nebo přemodelujte dětský pokoj, když ratolesti odrostou a odstěhují se. Jestli ani tohle řešení váš byt neumožňuje, ale sestává se z větších místností, dá se popřemýšlet nad rozdělením pokojů. Menší prostor oddělte posuvnými nebo skládacími dveřmi a vytvořte si podle svých představ šatnu sice prostorově skromnou, ale přesto účelovou a dostačující. Nezapomeňte na to, že šatna musí být dobře přístupná, osvětlená a přehledná. Velmi užitečné jsou v tomto případě jednoduché regálové systémy, které nepřijdou draho a zvládnou pojmout velké množství svršků. Dveře nebo alespoň závěs jsou více než žádoucí, chrání šatstvo před prachem a slunečním světlem. Navíc zaručí, že drobná neuspořádanost či nepořádek nebude rušit pohodovou atmosféru v domácnosti.