Jak funguje samozavlažovací květináč

Abyste jej dokázali vyrobit, rozhodně se hodí vědět, jak funguje samozavlažovací květináč. Je v podstatě složen ze dvou částí. Krycí větší neperforovaná nádoba může být i zdobná, a bude sloužit jako kontejner na vodu. Zatímco menší je čistě funkční, skrytá uvnitř s děrovaným dnem, kterým jsou vedeny knoty. Knot je u samozavlažovacího květináče nejdůležitější částí. Musí být z takové látky, tkanice či provázku, který nechá vodu vzlínat směrem nahoru. Velice dobře vedou vodu knoty, tkaničky do bot, proužek džínoviny nebo provázek z úpletu jako je tričko apod.
Velmi vhodná je také drenáž. Nechceme, aby rostlina stála ve vodě. Jen jde o to, nechat vzlínat vodu po tkanici z nádoby s vodou k zasazené rostlině.

Samozavlažovací květináč z plastové láhve

Samozřejmě plastová láhev není žádná velká krása, a pokud neholdujete ručním pracím či postrádáte výtvarný talent, tak sama o sobě moc pěkná není. Záleží ale jen na vás, zda ponecháte zavlažovací květináč z lahve jen tak osázený rostlinami jejichž větvičky zakryjí nevzhledný plast, anebo použijete jednoduše krytku.

Použití plastové láhve na výrobu samozavlažovacího květináče

Proč se používají PET lahve? Nejenže plastovou láhve tzv. upcyklujete neboli vytvoříte z ní něco, co ještě může sloužit, ale hlavně není v podstatě třeba žádných technických úprav tvaru, vrtání, ani ničeho podobného. Láhev stačí jen rozříznout nebo rozstřihnout nůžkami zhruba ve dvou třetinách výšky a máte v podstatě hotovo. Vzniknou dvě části, z nichž větší, dvou třetinová slouží jako kontejner na vodu a menší část otočíte hrdlem dolů, vložíte knot, zajistíte jen kamínky nebo jinou drenáží, dosypete zeminou a můžete sázet. Následně vložte do části s vodou. Dejte však pozor na množství vody. Může jí být jen tolik, aby se hladina dotýkala hrdla ozázené části.

Použití plastové lahve s víčkem

Pokud nemáte drenáž, pak můžete použít na uzavření hrdla víčko, do kterého vyvrtáte nebo horkým nožem vypálíte dírku, jíž protáhnete knot. V tomto případě bude dírka zcela zaplněna knotem a zemina se nebude vyplavovat do spodní části samozavlažovacího květináče.

Samozavlažovací květináč osázejte vhodnými rostlinami

Nezapomeňte, že ne všechny rostliny se do samozavlažovacích květináčů hodí. Sukulenty, tchýnin jazyk či juky a dračinky rozhodně nestojí o neustálou vláhu. Vyberte rostliny, které milují vlhké půdy, jako jsou například máta, modlivka, kalantea a mnohé kapradiny.

Zdroje: https://www.ctidoma.cz, https://balconygardenweb.com