Typické třepotání drobného nažloutlého motýlka mola šatního (Tineola bisselliella) nikoho nepotěší. Zvláště vylétne-li mol ze skříně s oblečením. Ideálním prostředím je pro něj tma, teplo, vlhko a dostatek látek. Především oděvy z vlny larvám chutnají, likvidují také sbírky vycpaných zvířat, žerou i peří. V nouzi se ale spokojí i s bavlnou a lnem.

Neškodní motýlci

Při bližším zkoumání dospělého motýlka bychom spatřili dlouhá, jemná tykadla, saténově lesklá, na okrajích jakoby roztřepená křídla a nepatrné zlatavé tělíčko na tenkých nohou. Moli jsou pohlední a v dospělém stadiu motýla vůbec nijak neškodí (ne tak již jejich larvy).

Létat vidíme obvykle samečky, samičky žijí nenápadněji a proletují se velmi zřídka, i když křídla mají. Spíše chodí a skáčí skryty v záhybech látek, a to bleskurychle. Moli patří mezi nejrychlejší běžce mezi motýly.

Samečci však své ukryté družky podle vůně neomylně najdou. Po spáření kladou samičky na látky ve skříních desítky drobounkých vajíček. V průběhu několik týdnů je umisťují jednotlivě nebo po dvou na vhodné látky. Když splní svůj úkol a zajistí potomstvo, zahynou. Stejně jako samečci se během své dospělosti ničím nekrmí, žijí pouze ze zásob.

Stále hladové larvy

Larvy se při vyšší teplotě vylíhnou již do týdne, v chladnějším prostředí až za tři týdny. Čerstvě vylíhlá larvička je pouhý milimetr dlouhá a téměř průsvitná. K zakuklení může dospět za měsíc, ale pokud trpí nedostatkem potravy, vyčkává a vyvíjí se mnohem déle. Před zakuklením z milimetrové housenky musí vyrůst přes centimetr dlouhý a pěkně vykrmený macek. Látky jsou pod jejich útokem doslova proděravělé. Larvy si také budují jemné ochranné chodbičky nebo ploché úkryty z hedvábných vláken. Dohromady pak tvoří charakteristickou strukturu, kterou spatříme na napadeném oblečení.

Kuklu si vykrmené larvy splétají opět z hedvábných vláken, do nichž míchají i vlákna z látky a své exkrementy. Rychlost vývinu uvnitř kukly závisí na okolní teplotě. V létě může proběhnout již za deset dní, zatímco v zimě trvá podivuhodná proměna v motýla přes měsíc.

Jak larvám zabránit v likvidaci látek a oblečení?

  • Larvám ani kuklám nesvědčí teploty pod nulou, proto je účinná stará metoda našich babiček, vystavit napadené tkaniny mrazu.
  • Vajíčka lze navíc z textilií jednoduše vyklepat.
  • Platí i pověstná levandulová vůně – samičky mola odradí od toho, aby do aromatické tkaniny kladly vajíčka. Nevoní jim ani pelyněk, rozmarýna, pomerančová kůra, smrkové jehličí, cedrové dřevo.

Moli si lebedí v křeslech lidí i v doupatech zvířat

Příbuzný mola šatního je mol čalounový (Trichophaga tapetzella), který se živí obdobně. Jak jméno napovídá, housenky mají v oblibě čalounění nábytku. Tento mol však žije i v přírodě, larvy se živí například i na vývržcích sov, které obsahují mnoho nestráveného peří a srsti. Mnoho dalších druhů molů (jen v naší republice kolem padesáti) žije v doupatech savců a hnízdech ptáků, kde se živí výstelkou a různými zbytky. Pouze mol šatní se specializoval na doupata lidská…