Zdravé domácí prostředí a plíseň na stěnách jsou pojmy, které se rozhodně neslučují. Mikroskopické houby nejen hyzdí zdi, ale především způsobují řadu zdravotních obtíží jako je dráždivý kašel, slzení, vyrážka, bolesti hlavy, rýma a jiné projevy alergické reakce. Likvidace plísní je většinou běh na dlouhou trať a navždy se jich zbavit není zcela jednoduché. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených způsobů, jak předcházet vzniku plísní a jak se jich zbavit, pokud už se objeví.

Nevítaní hosté na stěnách

Mikroskopické houby mají v přírodě nezastupitelnou úlohu jako destruenti (rozkladači), kteří rozkládají organické látky a obohacují půdu o živiny. O jejich přítomnost v lidském příbytku však nikdo nestojí. Produkují škodlivé látky (mykotoxiny) a vdechování jejich spor způsobuje mnoho zdravotních komplikací. Nejobvyklejšími houbami usidlující bytové zdi jsou rody Cladosporium a Alternaria, které patří k významným původcům alergií. Jejich lehké spory šířící se vzduchem se dostávají do vnitřního prostředí a pokud najdou vhodné podmínky, začnou okamžitě narůstat.

Hlídejte vlhkost

Udržujte v bytě optimální vlhkost, s její kontrolou vám pomůže vlhkoměr, případně meteostanice. V létě by se vlhkost v bytě měla pohybovat v rozmezí 40 až 55 %, v zimě o trochu více, maximální hodnota je 60 %. Nároky na vlhkost jsou individuální, příliš suchý vzduch lidskému organismu také nesvědčí. Pokud je však vlhkost ve vašem bytě dlouhodobě vyšší než 60 %, vytváříte pro houby ideální prostředí. Varovným znakem je voda srážející se na oknech nebo na stěnách.

Omezte odpařování

K nárůstu plísní jsou náchylné hlavně stěny v koupelnách a kuchyních a to díky běžné činnosti, která zvyšuje teplotu i vlhkost prostředí. Při vaření používejte digestoř, vařte pokud možno s poklicí a nikoli v otevřeném hrnci, zamezíte unikání páry. Prádlo sušte v sušičce, v případě volného sušení se snažte pověsit prádlo jinde než v bytě. K celkové vlhkosti přispívají i další pravidelné úkony jako rosení květin, žehlení s napařovací žehličkou apod. Jestli je nemůžete omezit, zajistěte důkladné odvětrání všech prostor. Možné je také pořídit do obytných místností pohlcovač vlhkosti či elektrický odvlhčovač.

Větrejte

V létě nemáte problém otevřít okna a nechat dovnitř proudit vzduch, ale v zimě se vám kvůli nízkým venkovním teplotám nechce? Chyba, pravidelné a dostatečné větrání je jedním z nejdůležitějších kroků při boji proti plísním. Větrejte alespoň třikrát za den, snížíte tak nejen vlhkost v bytě, ale i celkové množství mikroorganismů a choroboplodných zárodků. Zapomeňte na pootevřenou ventilaci, lepší a účinnější je intenzivní krátkodobé větrání.

Kontrola vzdálenosti

Projděte všechny místnosti a zkontrolujte stěny v rozích a za nábytkem. Právě tady se díky špatné cirkulaci vzduchu často uchytí plísně. Nábytek nechte stát minimálně 5 až 10 cm od zdi, ke stěnám se tak dostane vzduch a budou moci dýchat.

Likvidace bez odkladu

Pravidelná úklid a kontrola problematických míst pomohou odhalit ložisko vznikající plísně včas. Jedná-li se i drobné zasažení, poradíte si s jeho likvidací sami. Častou chybou je seškrabávání za sucha, které vede k rozvíření a rozšíření nebezpečných spor. Použijte některý z přípravků proti plísním a řiďte se návodem na obalu. Některé používají k dezinfekci chlor, existují ale i produkty, které ničí nežádoucí plísně přírodní cestou. Postižené místo mějte pod dohledem a v případě nutnosti zásah zopakujte. Při masivním rozšíření plísně raději pozvěte odborníky.

Preventivní nátěr

Zvýšit ochranu před plísněmi dokážete pomocí speciálních nátěrů, které zamezují vzniku plísní. Jejich účinek však není trvalý, během let se snižuje množství účinných látek a stěny mohou být opět napadeny. Pokud jsou vaše potíže dlouhodobé, pátrejte po příčinách vlhnutí zdiva a pokuste se je odstranit.

Zdravý dům izoluje, ale dýchá

Opakující se výskyt plísní na zdech bývá signálem, že v konstrukci domu není něco v pořádku. Problémem mohou být vlhké zdi, chybějící zateplení, nekvalitní izolace oken, nedostatečné odvětrání nebo třeba zatékání střechou. Stanovte příčinu potíží, konzultujte s odborníkem a pokud je to možné, zapracujte na jejím odstranění.