Důvodů, proč pokojovky najednou přestanou prospívat, může být celá řada. Zkuste se zamyslet nad tím, zda jste rostliny tentokrát nepřemokřili, anebo jste naopak nezapomněli na pravidelnou zálivku. Na vině může být i změna stanoviště. Ve většině případů však bývají viníky škůdci a také vyčerpaný substrát bez potřebných živin.

Zákeřné smutnice

Škůdci, kteří napadají pokojové rostliny, bývají tak miniaturní, že jsou často pouhým okem nespatřitelné. Bývají ukryté v půdě, zejména když je mokrá a teplá, daří se jim velice dobře. K takovým nepřátelům patří například smutnice, které okusují kořínky a rostlina pak žloutne, vadne a uhyne. Potíže se smutnicemi, ale také se substrátem ztrácejícím živiny vám pomohou vyřešit obyčejné sirky.

Blahodárné hlavičky

Vezměte krabičku obyčejných zápalek a jednoduše je zapíchněte do hlíny květináče hlavičkou dolů. Čím větší je květináč, tím více sirek budete potřebovat. Není to vtip. Chemické složení hlaviček zápalek totiž působí na škůdce toxicky a odpuzují je. Na zeminu zase působí jako dezinfekce a zároveň jí dodají látky, které chybí, například fosfor.

Zápalková zálivka

Zápalky nemusíte do hlíny jen zapíchnout, můžete si z nich připravit i hnojivo. Do konve vhoďte asi 15 zápalek a naplňte vodou. Nechte odstát do druhého dne. Mezitím se tmavé hlavičky sirek rozpustí. Tímto tekutým zápalkovým hnojivem dopřejte květinám zálivku jednou za 14 dní.

Zdroje: adbz.cz, balconygardenweb.com