Spíše funkčně, ale zároveň i půvabně vybavený interiér je základem skandinávského nebo chcete-li také severského stylu. Čistota, jednoduchost a vzdušnost, to jsou základní požadavky stylu, který si možná i vy zamilujete ze stejného důvodu, jako spousta jiných domácností. Již dávno neplatí, že skandinávský styl uvidíte jen na severu Evropy. Zhlédli se v něm mnozí majitelé bytových interiérů po celém světě.

Země, které ovlivnily skandinávský styl

Možná proto, že sever Evropy nebyl nikdy příliš ovlivněn avantgardními uměleckými styly, vnikl zde svébytný skandinávský design. Za jeho úspěchem stojí kromě jiného dlouhodobá tradice propojující minimalismus s přírodou. Tento design je charakteristický jak pro interiéry, tak pro architekturu zemí na severu Evropy, tedy Švédska, Dánska, Norska, Finska a Islandu. Specifický charakter skandinávskému stylu dodal také důraz na řemeslnou výrobu, která přetrvávala na severu Evropy až do druhé poloviny 19. století.

Typické prvky

Minimalismus a čistota, jednoduché linie a spíše neutrální barvy, to jsou hlavní prvky typické pro severský čili skandinávský styl. Je důležité držet se jednotného barevného podkladu na stěnách bytu. Absence záclon je dalším typickým prvkem skandinávského bydlení. Ne každý se s tím dovede ztotožnit. Pokud se se záclonami nedokážete rozloučit, tak s nimi alespoň výrazně šetřete. A stejně tak i se závěsy.

Charakteristické barvy

Bílá, krémová, světle šedá barva, to jsou barvy typické pro skandinávský styl. Vyvažují nedostatek světla, který v zimních měsících na severu Evropy panuje. Tyto barvy vytvářejí jednotný podklad pro další bytové doplňky. Není však nutné, aby každý podklad ve skandinávsky laděném interiéru byl bílý. Charakteristické barvy se pak objevují i u nosného vybavení bytu. Optickému zesvětlení prostoru pomáhají nejen světlé odstíny neutrálních barev, ale také časté umístění zrcadel v interiéru a vhodného osvětlení na všech potřebných místech.

Nábytek jednoduchý, ale pohodlný

Severský styl dává jednoznačně přednost jednoduchému a zároveň pohodlnému nábytku, který nejen pro členy domácnosti, ale i pro návštěvy zajistí pohodlné posezení a odpočinek. Ke kuchyňskému ostrůvku se usaďte na vysokých židlích, v obývacím pokoji na pohodlném křesle z měkké pěny, které vám umožní nerušenou relaxaci. Za ideální kombinaci materiálů využitých při konstrukci nábytku se považuje kov se dřevem.

Inspiraci hledejte v severské přírodě

Při zařizování interiéru ve skandinávském duchu je třeba myslet v prvé řadě na jeho otevřenost a vzdušnost, zkrátka na to, aby jednotlivé místnosti byly dostatečně provzdušněné a nepřeplněné. Inspiraci můžete hledat v přírodě. Využití přírodních materiálů je něco, co skandinávskému bydlení nesmí chybět. Tento požadavek vychází přímo z celkového životného stylu Skandinávců, kteří od pradávna využívali hlavně dřevo borovic a bříz. Dřevo ponechávají v původních odstínech, nebo jej maximálně upravují světlým nátěrem. Heslo, které je pro severský styl nejzásadnější, zní: V jednoduchosti je krása! A toho je třeba se držet a vybavovat prostor převážně jednobarevně, v decentních vzorech, kombinovat dvě až tři barvy a oživení hledat jen v drobných detailech. Pokojové květiny jsou povoleny.

Na doplňky s rozmyslem

Doplňky skandinávského interiéru bývají nejčastěji v provedení kov, sklo, kůže a kožešina. Z přírodních textilií převládají vlna, len a bavlna. Pro případ chladu mějte vždy připravený pletený pléd v obývacím pokoji a v ložnici světlý přehoz. Na pohovce by neměl chybět alespoň pár stylových polštářů, například těch, které budou mít potah z pleteniny.