Koupili jste si jahody?
Do sezóny jahod je v našich končinách ještě daleko, ale jinde už dávno sklízejí a vyváží do všech konců světa. Jahody ze Španělska, Maroka nebo Egypta mohou být právě teď na pultech. Rozhodně nemusí jít o „prášky vyhnané“ ovoce, ale jen o plody, které k vám přicestovaly z dálky. V těchto zemích jsou právě zimní měsíce ideální pro dozrávání jahod. V severoafrických státech začíná sklizeň už koncem listopadu a trvá až do jara.
Dostat jahody na váš stůl něco stojí a byla by škoda přijít o ně díky nevhodnému zacházení. Víte, jak správně skladovat jahody, aby vydržely dlouho?
Na to, jak skladuje jahody Jenelyn Alarcon, se můžete podívat v příspěvku z jejího YouTube kanálu. Je to docela snadné, ale budete muset vzít každou jahůdku do ruky.
Pravidla skladování jahod
Pro skladování jahod platí obecně tato doporučení:
- Ovoce pořádně zkontrolujte a ujistěte se, že v nádobě nejsou rozměklé, potlučené či porušené kousky. Ty by začaly hnít a plesnivět nejdřív a postupně by tyto plody ovlivnily i ostatní skladované potraviny.
- Jahody nezbavujte zelených částí a ani je nekrájejte. Celé vydrží nejdéle.
- Doporučuje se jahody nemýt. Můžete si všimnout, že v příspěvku paní Jenelyn jsou jahody myté, ale na druhou stranu také perfektně osušené. Vlhkost prospívá plísním a kažení, měkké a jemné jahody jsou na to velmi citlivé.
- Nádoba, ve které je budete skladovat, by měla být dostatečně velká a měla by i větrat. Víko proto nedovírejte nebo použijte perforované kontejnery, ve kterých jste jahody v supermarketu koupili.
- Abyste se zbavili případné vlhkosti a možnosti otlaku, můžete nádoby vyložit také papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Důležité je mít kontejner dostatečně velký, aby jahody ležely jen v jedné vrstvě.
- Jahody skladujte v lednici. Dejte si pozor na promrznutí, nicméně nízké teploty blízko 0 °C jsou rozhodně žádoucí.
Trik s octovou vodou může prodloužit trvanlivost jahod
Jak už bylo řečeno, mytí jahod bez důkladného vysušení každého plodu zvlášť se spíš nedoporučuje. Nicméně je tu také trik s octovou vodou, který si mnozí pochvalují. Ocet s vodou v poměru 1:2 by měl být ideální lázní, která zlikviduje případné bakterie. Jahody máčené v octové vodě po dobu zhruba 10 minut by měly být po oschnutí stále svěží i po dvou týdnech v lednici. Je tu ale malé ale.
Jakékoli mytí jahod a následné skladování se hodí jen pro velmi pevné plody. Dejte si pozor také na teplotu vody. Čím studenější tím lepší a rozhodně jahody dobře osušte. Pokud se vám nechce každou jahodu zvlášť sušit v utěrce, raději skladujte jahody nemyté a opláchněte je až před konzumací. Vždy počítejte spíš s rychlejším použitím jahod. Všechno ovoce i zelenina chutnají nejlépe právě utržené.
Zdroje: masterclass.com, express.co.uk