Pokud potřebujete v bytě či v domě oddělit dvě místnosti, nemusíte nutně použít sádrokartonovou příčku nebo zděnou stěnu. Celoskleněná stěna je moderním designovým řešením, které nabízí funkční rozdělení jednotlivých prostor v interiéru, ale zároveň dodá bydlení lehkost, světlost a vzdušnost.

Rozdělí, osvětlí i opticky zvětší

Využití skla jako dělícího prvku v interiéru přináší hned několik výhod. Velké prostory dokáže rozčlenit na menší funkční celky, které přitom pohledově zůstávají v kontaktu. Takové řešení je vítané například u kuchyní s jídelním koutem nebo v koupelnách, kde je potřeba oddělit sprchový kout či toaleta. Obrovskou výhodou skla je jeho transparentnost, která umožňuje prostup přirozeného světla. Toho se dá využít k samovolnému průniku denního světla do místností, ale i jeho následné distribuci do dalších prostor. Pokud máte malý pokoj, komoru či chodbu, které nejsou přímo osvětlené přirozeným světlem pomocí oken nebo prosklených dveří, jsou skleněné příčky skvělým řešením. Kromě toho, že druhotně osvětlí tmavé kouty, jejich použití místnost opticky zvětší a odlehčí.

Čiré i dekorované sklo

Sklo působí velmi čistě a nadčasově, navíc se skvěle kombinuje s dalšími materiály. Skleněné stěny z průhledného, lesklého skla se mohou střídat s prvky z matného, pouze lehce průsvitného materiálu, který zvýší pocit komfortu a soukromí. Čiré sklo je možné také dál upravovat a ovlivňovat jeho propustnost například pískováním, leptáním nebo prostým polepením fólií. Pomocí brusného kotouče (gravírováním) se zase dají do skla vytvářet nejrůznější motivy a ornamenty. Od věci nejsou ani různé barevné úseky a tónování, které dodají interiéru nový náboj. Možností je ale daleko více, moderní technologie dovolují včlenit fólii s libovolnou grafikou mezi dvě skla, které pak tvoří neoddělitelný celek. Technika grafoskla tedy otevírá širokou nabídku motivů, od přírodních scenérií, květin, technologických prvků až po vlastní fotografie. Mezi dvě tabule skla lze dokonce zakomponovat LED diody a pozvednout tak estetický dojem skleněných prvků na zcela novu úroveň.

Bezpečnost a odhlučnění

Samotné stěny jsou vyráběny nejčastěji z tvrzeného 10 až 12 mm silného skla, které by i v základní variantě mělo splňovat požadavky bezpečnostního skla. Jeho pevnost lze ještě zvýšit různými technologickými procesy při výrobě nebo dodatečně použitím bezpečnostních fólií. Před instalací skleněných prvků zvažte také systém zastínění, který budete užívat hlavně v letních měsících. Sklo propouští sice dostatek světla, ale nadměrné množství slunečních paprsků vede k nechtěnému přehřívání interiéru. Venkovní prosklené zdi navíc představují riziko pro ptáky, kteří do nich mohou v letu narazit. Nezapomeňte zjistit, jakou míru akustické izolace poskytuje vámi zvolená skleněná příčka a zda vám tyto parametry vyhovují. Dobré odhlučnění je jedním ze základních požadavků moderního bydlení.

Stavební příprava

Instalace skleněné stěny není tak jednoduchá jako například sádrokartonové příčky, kterou zvládnete i svépomocí. Už v samotném projektu si rozvrhněte, zda chcete fixní dělící příčku, mobilní posuvné stěny nebo celoskleněnou stěnu s vestavěnými prvky, jakou jsou dveře nejrůznějších variant nebo horní či boční světlíky. Kromě výběru typu skla v tomto případě věnujte pozornost i konstrukci a mechanismu otevírání dveří. Celý skleněný systém vyžaduje vybudování kotvících prvků, které jsou uchyceny nejčastěji do stropu nebo stěny a ty musí být proto dostatečně zpevněné, většinou se tedy neobejdete bez stavebních úprav. Pozor dejte i na podlahové vytápění, v místech, kde se bude při montáži skleněné stěny vrtat, nesmí být zavedeno, jinak hrozí jeho poškození.