Lidé v celém orientu věří, že mimo chuti, zraku, sluchu, hmatu a čichu jsme schopni vnímat ještě jednu sílu. V Číně se nazývá čchi, v Japonsku Ki a v Indii Prana. Tato energie se šíří kolem těla, takže kromě pocitů a myšlenek na ni působí i přijaté pokrmy, oblečení, lidé, s nimiž se setkáváme nebo budovy. Energie se pohybuje podobně jako vítr a voda. Zrychluje, zpomaluje, zastavuje. Na rozdíl od těchto živlů však proniká i skrze zavřená okna a zdi. Aby energie proudila a nikde se nehromadila, využívá se několika prostředků feng-šuej. Mezi ně patří barvy, zvuky, rostliny, typy povrchů, zrcadla, ale také vodní plochy.

Voda ve feng-šuej

Voda je zdrojem svěží energie. Znamená život, prosperitu, hojnost a bohatství. Z pohledu feng-šuej se dělí na jinovou a jangovou. Jinová je stojatá, temná a hluboká. Jangová je čistá, jasná a je v ní pohyb. Tato voda má předpoklady přinést do domu prosperitu. Podle školy kompasu by se měla umístit do severní části domu. Zde pomůže ukázat správné směřování v životě. Potřebujete-li podpořit zdraví a vitalitu rodiny, skleničku s vodou dejte do východní části bytu.

Kyselost ve feng-šuej

Z pohledu feng-šuej dokáže voda s octem rozproudit energii a nechat odejít stagnující negativní síly. Při pravidelném úklidu tak můžete zředěným octem otírat dveře, zárubně a kliky. Nejenže je vydezinfikujete, ale také odeženete vše špatné. Zlá energie totiž nemůže projít čistými dveřmi.

Související články

Sůl ve feng-šuej

Mořská sůl dokáže stabilizovat a soustřeďovat čchi, aby pohlcovala negativní energii. Krystalky jsou schopné do sebe vstřebávat i pachy a nadbytečnou vlhkost. Očistný solný rituál prováděli také naši evropští předci. Ti po místnostech rozhazovali sůl, protože se věřilo, že zažene zlé duchy. Krystaly se pak zametly a zakopaly mimo domov.

Sklenice vody s octem a solí v rohu

Na očistu budete potřebovat zavařovací sklenici, 500 ml čisté vody, 2 polévkové lžíce octa a 2 kávové lžičky soli. Všechny přísady smíchejte a sklenici položte do tmavého rohu nebo tam, kde cítíte, že by mohla být nahromaděná negativní energie. „Sledujte, jestli sůl stoupá směrem vzhůru. Přestane-li sůl stoupat, znamená to, že zachytila veškerou negativní energii. Stejným způsobem můžete vyčistit i ostatní části svého domu," radí terapeutka Marie Kostelecká.

Zdroj:

www.fengshui-zdravebyvanie.sk, www.dumazahrada.cz, www.zenysro.cz, BROWN, Simon. Feng-šuej na pracovišti. Praha: Reader's Digest Výběr, 2005. ISBN 80-86196-89-5.