Když už není co zachraňovat

Pokud má otisk žehličky na vašem oděvu tmavou barvu, pak počítejte s tím, že vám se záchranou nepomohou ani profíci z nejlepší čistírny. Jen o něco horší případ je, že látka teplotu nevydrží a žehlička v ní vypálí díru. V takovém případě nezbývá, než se s oděvem rozloučit. Pokud je to však zvláště oblíbený kousek, a díra neodpovídá velikosti celé žehlící plochy, pak může pomoci vhodně zvolená záplata. A to jak zdánlivě neviditelná, které nebude nijak rušit, tak např. v případě dětského oblečení), klidně kontrastní, zažehlená nebo našitá jako aplikace.

Záchrana spálené látky domácími prostředky

Za pokus o záchranu to stojí ve chvíli, kdy jsou spáleniny povrchové a mají nažloutlou, popř. světle hnědou barvu. I v tomto případě platí, že je ideální začít řešit problém co nejdříve. Pokud se chceme do čištění pustit sami, můžeme zvolit prostředky snadno dostupné v domácnosti:

  • Postižená místa potřeme čistou vodou nebo šťávou z citrónu a posypeme solí. Po chvíli prádlo vypereme v čisté studené vodě.
  • Na čerstvé spáleniny od žehličky můžeme použít syrovou cibuli. Rozpůlíme ji a spálenou látku s ní otíráme. Pak oděv namočíme na tři hodiny do studené vody a na závěr důkladně vymácháme ve studené vodě.
  • Na čištění připálených míst můžete použít také ocet, který zředíme vodou v poměru 1:1. Následně čištěnou látku vymácháme v čisté vodě.

Spálená skvrna na bílé látce

  • Vznikla-li spálenina na bílé látce, můžeme si pomoci tříprocentním peroxidem vodíku. Nejdříve látku navlhčíme vodou. K potření peroxidem použijeme čistý bílý bavlněný hadřík, který v něm namočíme a skvrnu s ním poťukáváme, dokud nezmizí. Následně látku důkladně vymácháme ve studené vodě s octem (na 1 díl octa přidáme 5 dílů vody).

Odstranění spáleniny z vlněné látky

  • Spáleninu navlhčíme vodou a posypeme kukuřičným škrobem. Přibližně po půlhodině působení jej z látky opatrně vykartáčujeme.

Zdroj (knihy): Odstraňování skvrn, Snadná řešení všedních problémů