Britská hvězda si neví rady se skvrnami od oleje

Paní Hinchová, hvězda Instagramu v Británii, oslnila už miliony fanoušků, kteří ji na sítích sledují. Poslední dobou je spíše specialistkou na pokládání otázek, než že by sama přišla s nějakým užitečným trikem, a tak tomu bylo i v případě odolných mastných skvrn v kuchyni. Paní Hinchové odpověděly stovky fanoušků, kteří se podělili o to, jak vyzráli na skvrny od oleje v kuchyni.

Olejové skvrny na různých površích

Na olejové skvrny, ale také na skvrny od mastných voskovek nebo plastelíny neplatí jen jeden prostředek. Je jich celá řada a nejspíš jich budete muset vyzkoušet několik, než se doberete toho konkrétního, který vyčistí mastnotu u vás. Nezaleží totiž jen na čističi, ale také na materiálu, ze kterého se snažíte skvrnu odstranit.

Na olejové skvrny v kuchyni platí několik přípravků

Co radí Britové svojí oblíbené specialistce na domácí práce? Všechno možné. Rozhodně vyzkoušejte různé typy mýdel, dezinfekce a saponáty. Fanoušci také používají s oblibou Cif. U něj si však dejte pozor na jemné abrazivní vlastnosti. Cif sice velmi dobře vyčistí i olejové skvrny, nicméně drhnutím můžete potřísněný materiál poškodit. Jemné škrábance nemusí být na první pohled patrné, ale později si všimnete, že se místo častěji špiní a jeho očištění dá více práce.

Olej na kuchyňském textilu

Zatímco kuchyňský textil se dá dobře vyprat po včasné aplikaci saponátu, soli či benzínu přímo na skvrnu, s tapetami a zdmi bývá větší práce.

Jak čistit olejové skvrny na zdech

Překvapivě účinné je drhnutí skvrny na zdi kuličkou chlebové střídky. Z chlebové hmoty bez kůrky vytvořte kuličku a tou drhněte skvrnu, dokud olejová šmouha nezmizí. Ač se to zdá nepravděpodobné, „guma" z chlebové střídky skutečně funguje.
Voskovky nebo plastelínu můžete zkusit odstranit pomocí křídy. Bílou křídu podrťte a smíchejte s malým množstvím vody, tak aby vznikla hustá pasta. Tu aplikujte přímo na mastný flek. Nechejte zaschnout do druhého dne a z tapet nebo stěny odloupněte.
Nemáte křídu? Zkuste pastu z jedlé sody nebo bílou pastu na zuby. Kartáčkem ji naneste a místo jemně drhněte.
I Savo je oblíbeným a účinným prostředkem. Používá se ve spreji k přímé aplikaci na mastné místo nebo na hadříku. Savo je potřeba naředit s vodou v poměru 1:2.

Mastnota v kuchyni od smažení na oleji

Nepříjemná a velmi špatně čistitelná je mastnota, která se drží na digestoři či na skříňkách. Nejjednodušším způsobem, jak se této velmi odolné mastnoty zbavit, je použít olej. Ano, na mastnotu mastnotou! Můžete použít minerální olej nebo jakýkoli kuchyňský olej, který máte po ruce. Po očištění nánosů oleje, který se tvořil týdny či měsíce, zůstane sice povrch opět mastný, ale ten už je možné jednoduše otřít a očistit doslova jedním tahem. Samozřejmě se tento způsob nehodí na savé povrchy.

Zdroje: https://abecedazahrady.dama.cz, https://www.covybrat.cz, https://www.express.co.uk