Málokdo při pohledu na kupu prádla k žehlení plýtvá radostnými výkřiky, nadšeně křepčí a vrhá se do této domácí práce po hlavě. Není divu, pokud doma nevlastníte mandl, nezbývá, než se chopit žehličky a na několik hodin se připoutat k žehlícímu prknu. Tuhle neoblíbenou činnost dokáží usnadnit šikovné triky i správní pomocníci.

Dobře pověsit

Prvním krokem k úspěchu je co nejméně zmačkané prádlo. Domácnost se sušičkou má situaci usnadněnou, ti méně šťastní se musí naučit, jak s prádlem zacházet během sušení, aby bylo co nejméně zmuchlané. Prádlo věšte v co nejkratší době po vyprání, jinak bude zbytečně pomačkané. Před pověšením ho důkladně protřepte, aby se ohyby co nejvíce narovnaly a pověste za lemy. Vynikajícím pomocníkem pro uchycení prádla jsou měkčené kolíčky, po kterých nezůstanou v látce otlaky. Kolíčky, které nezanechávají na prádle stopy vyjdou kolem tří korun za kus. Sušáky na prádlo nebo prádelní šňůry vybavte pěnovými válečky. Dají se zakoupit přímo se sušákem nebo si je snadno vyrobíte doma, třeba ze staré karimatky nebo zbytků obalových materiálů. Zvětšíte tak plochu, kolem které se látka ohýbá a na prádle nezůstanou rýhy. Šaty, trička i košile pověste na ramínka, jestli to jejich materiál dovolí. Snažte se co nejvíce záhybů vyrovnat už v mokrém stavu a ušetříte si hodně práce se žehličkou. Pro sušení jemného prádla lze zakoupit i speciální síťku.

Chytré žehlení

Prádlo nenechte sušit příliš dlouho, suché ho sundejte a ihned poskládejte. Zároveň si ho roztřiďte podle teploty potřebné k žehlení. Začínejte od citlivějších kousků, kterým stačí menší teplota a postupně žehličku rozehřívejte. Nemusíte tak ztrácet čas na zchladnutí přístroje, nutné pro žehlení choulostivých materiálů. Se žehlením opravdu jemných kousků pomůže potah určený pro žehličku. Díky němu žehlička nezanechá stopy na jemné látce, ani lesklé plochy na tmavých oděvech. Navlhčení prádla během žehlení obstará napařovací žehlička. Šetřte síly, žehličkou provádějte jen jednoduché rovné tahy a zbytečně netlačte. Prádlo vyžehlíte stejně dobře a ušetříte si spoustu námahy. Velmi šikovný pro rychlé žehlení je i parní napařovač oděvů, který zvládne žehlení prádla přímo na ramínku. Dobře poslouží nejen na cestách, ale i pro snadnou údržbu šatů či košilí v ranní čtvrthodince, než vyrazíte do práce.

Alobal šetří práci i peníze

Celý proces žehlení urychlí a usnadní obyčejný alobal, který se najde snad v každé kuchyni. Tato folie z tenkého kovu pomůže s běžnými kousky, ale výrazně zrychlí údržbu obtížně žehlitelného prádla, jako je například oblečení ze lnu. Stačí pod potah na žehlícím prkně umístit vrstvu alobalu a budete se divit, o kolik bude žehlení snazší. Hliník totiž dobře odráží teplo a díky němu se látka bude prohřívat i zespodu a záhyby se budou snadněji vyrovnávat. Rychlejší a účinnější žehlení navíc znamená méně spotřebované elektrické energie a tudíž šetří i peněženku. Podobně zaručí jednodušší žehlení i speciální potahy na žehlící prkna s metalickým povrchem, která pracují na podobném principu. Taková vychytávka vás přijde zhruba na tři stovky.