Z lan v interiéru můžeme vykouzlit mnohé: od lustrů, lamp, rámů zrcadel, zábradlí u schodiště, domácí houpačky, výpletů židlí a křesel, obalů na květináče přes vlastnoručně vyráběné rohožky, drhané macramé dekorace, děliče místností, zarážky ke dveřím, madla až po košíky nejen na prádlo, škrabadla pro kočky, prostírání na stůl, drhané záclony, závěsná lana u poliček, interiérový hamak nebo závěsné houpací lůžko. Na co z toho si troufnete vy?

Skvělá zábava pro kočky

Každá kočka, která je chována v domácnosti, potřebuje zábavu. Na dobu, kdy je doma sama, se vyplatí pořídit jí pořádné škrabadlo. Díky němu bude jejích ostrých drápků ušetřen váš nábytek. Stačí pevným lanem obmotat desku ze dřeva ve tvaru písmene L a zavěsit ji na okraj vaší nové válendy. A máte po starostech.

Lustr jako z magazínu o bydlení

Také vás v magazínech o bydlení zaujala závěsná svítidla, která jsou jednoduše zavěšená na lanech a namotaná na dřevěný trámek, nebo jen spuštěná ze stropu. Uvnitř lana je skryt drát a na konci pouze objímka pro umístění žárovky. S trochou šikovnosti takové zajímavé svítidlo zvládnete i sami.

Designové krabice z kartonových

Určitě má každý z nás doma spoustu drobností, které potřebuje někam ukrýt. Skvělou úschovnou pro drobnosti, ale i pro větší věci, může být pěkná krabička nebo krabice vylepšená lanem. Vypočítejte si obvod krabice a nakupte v hobby potřebách lano na metry. Pak už jen pomocí tavné lepicí pistole a lana vylepšete obyčejnou kartonovou krabici a máte perfektní úložný prostor třeba i na dokumenty nebo časopisy.

Zástěny, zábradlí a děliče prostoru

Lano může posloužit i jako zajímavý předěl prostoru nebo zástěna. Potřebujete k tomu pochopitelně dvě pevně dané plochy, mezi nimiž bude lano natažené. Podobně lze realizovat také zábradlí u schodiště. Jednoduše jej vypleťte bytelným lanem a stejně tak vytvořte na opačné straně madlo z téhož druhu lana, aby vše k sobě dokonale ladilo.

Houpačky a závěsná lůžka

Nejen děti, ale i někteří dospělí ocení houpačku nebo závěsné lůžko i v interiéru. K tomu je potřeba několik metrů dostatečně pevného lana, které zajistí onen kýžený houpací efekt. Na houpačce se nutně nemusíte houpat, dá se totiž použít také jako polička nebo noční stolek. Jak ji využijete, je už jen a jen na vás.

Ucha, madla a úchytky

Z lan a provazů můžete vytvořit netradiční úchytky k nábytku, ale i kruhy pro zavěšení ručníků v koupelně, nebo dokonce držák na zubní kartáčky. Jakmile se naučíte vázat ten správný uzel, pusťte se také do výroby zarážek do dveří z provazů a lan, nebo si vyrobte v kombinaci se dřevem a lanem zarážku na knihy v knihovně. Ničím složitým není ani esovitě proplétaná rohožka ke vstupním dveřím nebo kulatá podložka pod horkou varnou konvici a hrnce. Navíc se takové věci skvěle hodí také jako vlastnoručně vyrobené dárky.

V námořnickém stylu

Máte-li v oblibě přímořský styl, pusťte se do výroby dekorací v námořnickém stylu, jejichž základ také tvoří obvykle provaz nebo lano. Ať už to bude třeba obrázek s plachetnicí na moři, můžete jej zavěsit na provaz anebo mu vytvořit provazový rámeček. Z provázků si vyrobte zajímavou misku na kamínky a mušle, které jste si v létě přivezli z dovolené u moře.

Jaké druhy lan a provazů se hodí pro interiéry?

Vybírat můžeme z velkého množství výrobků, nejvodnější jsou však lana a provazy přírodní. Pro interiéry jsou nejméně vhodná lana syntetická.

  • Pro výrobu škrabadel pro kočky jsou ideální sisalová lana. Mají vysokou oděruvzdornost, hodí se proto i na rohožky. Zakoupit je můžete v průměrech 3-30 mm. Je možné je i barvit. Chcete-li je využít pro kočky, ověřte, zda nějsou napuštěná.
  • Jutová a lněnokonopná lana jsou vhodná pro instalaci lustrů a svítidel, neboť je možné do nich zaplést elektrický kabel. Prodávají se stáčená nebo pletená. Při jejich ukončování je navíc možné vplétat do nich i kovová oka, která jsou vhodná pro jejich zavěšení. V průměrech 1-80 mm je seženete ve specializovaných prodejnách - provaznictvích.
  • Lněná lana jsou velmi pevná, jsou tedy vhodná pro výrobu zábradlí nebo dekoračních sítí. Dají se barvit a stáčet v různé síle. K dostání jsou v průměrech 2-32 mm.
  • Kokosová lana zůstávají vždy hnědá. Nebarví se, jsou velmi lehká a mají vysokou oděruvzdornost. Při DIY tvorbě je využijete naříklad pro splétání rohožek. Zakoupíte je v půměrech 5-30 mm.
  • Bavlněná lana a šňůry nejčastěji uplatníme pro tvorbu hraček a přetahovadel nejen pro papoušky. Je možné je pořídit jako stáčená lana a šňůry o průměru 1-80 mm, nebo jako pletená lana s jádrem i bez něj v průměrech 2-32 mm.

Některá lana se prodávají namotaná na cívkách, jiná můžete zakoupit na metry. Ve specializovaných prodejnách - provaznictvích - vám nabídnou i výrobu lana na míru.

Spoustu dalších nápadů, které jsou snadno realizovatelné za použití lan a provazů, nabízíme také na naší pinterestové nástěnce: