Toustovač patří mezi vděčné spotřebiče, protože vám dokáže během minuty vyčarovat teplé jídlo. Bohužel to není zadarmo. Většinou se při zapékání zašpiní a zatímco vy naservírujte rodině úhledné tousty, přístroj zůstane znečištěný od rozteklého sýra, kečupu nebo zbytků toustového chleba. Většina hospodyněk si pak láme hlavu, jestli má začít s čištěním ještě „zatepla“ nebo si počkat, až špína zatuhne a pak ji jenom sloupnout.

V příspěvku VyraMana Výroslava zjistíte, jak dokonale vyčistit sendvičovač. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Teplé a studené čištění

„Já sázím na teplé čištění. Když vidím, že třeba vytekl sýr, tak vezmu papírovou utěrku a okamžitě to setřu. Nesnáším totiž pocit, že by na toustovači byly nějaké zbytky,“ říká rezolutně paní Veronika ze Sušice. Naše druhá čtenářka Jana z Prahy zase při čištění toustovače nespěchá a nechá zbytky raději zatuhnout. „V případě sýra je to ideální, protože pak ztuhne a dá se jednoduše odstranit.“ Ovšem někdy se stane, že sýrová krusta je tak zapečená, že nejde sloupnout a to pak přijdou ke slovu různé pomocné nástroje. Podle odborníků je častou chybou použití kovových nástrojů – jako jsou nože, vidličky nebo konce lžiček – které mohou poškrábat vrstvu tefalu a narušit tak její nepřilnavost.

Čištění papírovou utěrkou

Jak tedy čistit toustovač bez toho, abyste ho zničili? Vyzkoušet můžete třeba trik s papírovou utěrkou. Jak na to: Vezměte si papírovou utěrku, navlhčete ji vodou a přitiskněte na znečištěné místo. Nechte ji působit přes noc a ráno špínu zlehka odstraňte. Ráno pak stačí utěrkou odstranit všechnu mastnotu, připečené zbytky sýra nebo kečupu. Stačí všechen nános setřít a máte čisto!

Na „těžký kalibr“

Někdy se stane, že čištění toustovače odkládáte tak vehementně, že se na něm začnou dělat krusty. Při velkém znečištění můžete vyzkoušet směs jedlé sody a škrobu. Jak na to: Rozehřejte toustovač. Do poloviny hrnku nalijte vodu a přidejte 1 lžíci jedlé sody a 4 lžíce bramborového škrobu. Výslednou směs nalijte na špinavá místa a po pěti minutách „pečení“ špínu odstraňte. Díky teplu to půjde jako po másle!

Související články

Zdroje: www.ireceptar.cz, https://adbz.cz