Pokud se na knoflících nastřádalo větší množství špíny a běžnými čistícími prostředky si s ní nevíte rady, pak je třeba zvolit dostatečně silného pomocníka.

Zapřáhněte čpavek

I se zašlou špínou si velmi dobře poradí amoniak, známý pod názvem čpavek. Čpavek se prodává v podobě roztoku syntetického čpavku ve vodě (čpavková voda) v drogériích. Je to žíravá kapalina pronikavého zápachu, silné zásadité reakce, bezbarvá až nažloutlá, někdy slabě zakalená.

  • Čištění si usnadníte vatovými tyčinkami a starým zubním kartáčkem. Nezapomeňte však, že při práci se čpavkem je potřeba dodržovat bezpečnostní opatření doporučená výrobcem látky. Vždy pracujte v gumových rukavicích. Samozřejmostí by mělo být, že před každou podobnou manipulací spotřebič odpojíte od elektrického proudu.
  • Samotné čištění je velmi snadné: namočíte vatovou tyčinku do amoniaku a postižená místa s ní vyčistíte. Pomoci si můžeme i starým zubním kartáčkem. Pak už stačí vše důkladně otřít jemnou houbičkou a ovládací panel vašeho spotřebiče bude jako nový.

Jak demontovat knoflíky

Pokud to spotřebič umožňuje, je možné knoflíky z ovládacího panelu sejmout. Obvykle je to možné udělat tahem. Pokud by se vám to nedařilo, pomozte si nožem: opatrně pod knoflík zasuňte čepel nože (pro tento účel není vhodné používat keramické nože). Knoflík jde tímto způsobem sundat velmi snadno. Demontované knoflíky i prostor pod nimi se čistí mnohem snáze.